Uzayda ‘bayrak krizi’: NASA, Rus kozmonotları kınadı

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
Uzayda ‘bayrak krizi’: NASA, Rus kozmonotları kınadı

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Ukrayna’daki ayrılıkçı güçlerin bayrağıyla poz veren üç Rus kozmonotu kınadı. Uzay ajansı, konuya ilişkin bildiri yayınladı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından geçtiğimiz günlerde Telegram üzerinden yayınlanan iki fotoğraf uzay ajansları arasında ‘bayrak krizi’ne yol açtı. Üç Rus kozmonot iki farklı bayrakla poz veriyorlardı. Bu bayraklar, doğu Ukrayna'da Rus destekli iki ayrılıkçı bölge olan Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bayraklarıydı. 

NASA basın sekreteri Jackie McGuinness de konuya ilişkin açıklama yaptı. McGuinness, “NASA, Rusya'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nu Ukrayna'ya karşı savaşı desteklemek için siyasi amaçlarla kullanmasını şiddetle kınıyor. Bu, istasyonun 15 uluslararası katılımcı ülke arasında barışçıl amaçlarla bilim ve teknoloji geliştirme konusundaki birincil işleviyle temelde tutarsız” dedi. 

ROSCOSMOS BAŞKANI TEHDİT ETMİŞTİ

ABD ve Rusya arasındaki gerginliklere rağmen, NASA’nın astronotları ve Roscosmos’un kozmonotları Uluslararası Uzay İstasyonunda birlikte çalışmaya devam etti. Geçtiğimiz aylarda, Roscosmos'un başkanı Rogozin, Rusya’nın uzay istasyonundan çekilebileceğini ve faaliyetlerini durdurmaları halinde uzay istasyonunun düşebileceğini söyleyerek adeta tehdit etti. Bunun yanı sıra Roscosmos başkanı, Dünya’ya dönüş yolculuğu için Rus Soyuz uzay aracına binmesi gereken bir Amerikan astronotunu uzayda bırakabileceklerini söyledi. Ancak yine de Roscosmos tehditlerini gerçeğe dönüştürmedi. 

Uzayda ‘bayrak krizi’: NASA, Rus kozmonotları kınadı(Foto: Roscosmos, Telegram)

Görüntülere dönecek olursak, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bayrağıyla poz veren kozmonotlar, Oleg Artemyev, Denis Matveev ve Sergey Korsakov’dı. Roscosmos Telegram kanalındaki açıklamasında, “Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin Kurtuluş Günü! Hem Dünya'da hem de uzayda kutluyoruz.” ifadesine yer verdi. 

Bu fotoğraflar, Ukrayna'nın Luhansk'taki son büyük şehri olan Lysychansk kentinin 3 Temmuz'da Rus güçleri tarafından ele geçirilmesinden sadece bir gün sonra paylaşıldı. Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna'da Rus destekli ayrılıkçı devletlerdir.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...