Kütüphane şatafatı hak ediyor

- Güncelleme:
Kütüphane şatafatı hak ediyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Dedikodu sayfalarının milyonlarca “tık” alabildiği internet çağında, acaba kaçımızın yolu, dolu dolu bilgiyi içlerinde barındıran kütüphanelere düşüyor?

Huzurevlerinde bayram sabahları, yakınlarını bekleyen yaşlılar gibi onlar da bizi bekliyor. En son ne zaman uğradığımız, bizi o mahzunca raflarında bekleyen kokularını içimize ve zihnimize doyasıya ne zaman çektiğimiz meçhul. Tarihi üç bin yıl öncesine dayanan istilalara, yağmalara, depremlere kafa tutarak günümüze ulaşabilen ilk bilgi kaynağımız kütüphaneler 21’inci yüzyılın teknoloji hastalığına daha ne kadar direnebilecek? En iddiasız oyun sitelerinin, dedikodu sayfalarının bir günde binlerce “tık” alabildiği internet çağında,  acaba kaçımızın yolu, dolu dolu bilgiyi içlerinde barındıran kütüphanelere düşüyor?  

Kütüphane şatafatı hak ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre sayısı 1.118 olan halk kütüphanesinin okuyucu sayısı önceki sene 20 milyon olarak gerçekleşti. Buralara kayıtlı üye sayısı ise bir milyon. Her 75 kişiden birimiz bir kütüphanenin kayıtlı ziyaretçisiyiz. Bu sayı İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon, İngiltere’de ise 35 milyon.

Kütüphane şatafatı hak ediyor

Sadece sayı olarak değil, nüfusa oranlandığında da eksilerdeyiz. Oysa ülkemizin 900 senelik bir kütüphane geleneği var.  Özellikle Osmanlıda kütüphaneler, cami, medrese ve vakıfların birer parçasıydı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...