Bilim araştırdı: Ne kadar paranın mutluluk getirdiği ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Business Insider
- Güncelleme:
Bilim araştırdı: Ne kadar paranın mutluluk getirdiği ortaya çıktı

YAŞAM Haberleri  / Business Insider

ABD’de “Para mutluluk getirir mi?” tartışmasına nokta koyacak bir araştırma yapıldı. Söz konusu çalışma, bir insanın mutlu olabilmesi için kenarda kaç parasının olması gerektiğine ışık tuttu.

Bilim insanları paranın mutluluk getirdiğini ortaya koydu. ABD’de yapılan ve ruh sağlığı ile maddi durumun karşılaştırıldığı araştırmada dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı.

Söz konusu ankete 2034 ABD’li vatandaş katıldı. Çıkan sonuçlarda ortalama bir kişinin mutlu olabilmesi için banka hesabında 1.2 milyon dolar (yaklaşık 34 milyon TL) bulunması gerektiği sonucuna ulaşıldı.

MUTLU OLMAK İÇİN 1.2 MİLYON DOLAR GEREKİYOR

Finansal planlama ve danışmanlık kuruluşu Empower tarafından yayınlanan araştırmada; yüzde 59'luk kısım, paranın mutluluğu satın alabileceğine inandıklarını söyledi. Katılım gösterenler ise bunun yaklaşık 1,2 milyon dolar ile olabileceği konusunda hemfikir.

Araştırmaya katılanların bir kısmı finansal mutluluğun belirli bir net değere ulaşmakla tanımlandığını söyledi. Bir kısmı ise finansal mutluluğu zamanında fatura ödeme ve borçsuz olma durumuyla ilişkilendirdi.

Ankete katılan ABD'li yetişkinlerin finansal mutlulukla ilgili ilk aklına gelen kelime ‘özgürlük’ olurken, bunu ‘güvenlik’ ve ‘rahatlık’ durumları takip etti.

Katılımcıların çoğu fazla paraya sahip olmanın sorunlarının çoğunu çözeceğini aktardı.

Ankete göre Amerikalıların büyük çoğunluğu yüksek enflasyon ve faiz oranları nedeniyle mali stres yaşadığını belirtti. Bunların yarısından fazlası, borç ödediklerini söylerken, bazı vatandaşlar 500 dolardan fazla öngörülemeyen bir harcamayı endişe duymadan yapamayacaklarını açıkladı.

Jenerasyona göre paraya yaklaşım ise şu şekilde:

– Z Jenerasyonu: 128 bin dolar (3.6 milyon TL) yıllık gelir, 487 bin dolar (14 milyon TL) servet

– Milenyum Jenerasyonu (1980-1996): 525 bin dolar yıllık gelir ve 1.699.571 dolar servet

– X Jenerasyonu (1970-1980 arasında doğanlar): 139 bin dolar (4 milyon TL) yıllık gelir ve 1.213.759 dolar (34 milyon TL) servet

– Boomer (1946-1966 arasında doğanlar): 124 bin dolar (yaklaşık 3.5 milyon TL) yıllık gelir ve 999.945 dolar (yaklaşık 28 milyon TL) servet.

Daha önce de benzer bir araştırma yapılmıştı. Proceedings of the National Academy of Sciences isimli dergide bu yıl yayınlanan çalışmada; Nobel kazanan psikolog Daniel Kahneman ve ekonomist Angus Deaton’ın da katıldığı çalışmada bilim insanları 75 bin dolardan fazla kananların mutlu olduğunu ve mutluluk seviyesinin 500 bin dolara kadar artış gösterdiğini açıklamıştı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: Business Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...