Denizdeki turuncu tabaka kirlilik değil 'kırmızı gelgit' çıktı

/ Kaynak: İHA
Denizdeki turuncu tabaka kirlilik değil 'kırmızı gelgit' çıktı

YAŞAM Haberleri  / İHA

İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde, denizin, kıyı kesimlerinde turuncu renk alması, kimyasal kirlilik olabileceği gerekçesiyle tedirginlik yaşattı.

Uzmanlarca sahilin farklı kesimlerinde yapılan incelemenin ardından durumun kirlilikten değil, denizde yaşayan bazı canlıların ilkbahar ve yaz aylarında meydana gelen salgılarından kaynaklanan 'red tide' (kırmızı gelgit) olduğu bildirildi.
Aliağa'da bugün öğlen saatlerinde özellikle kıyı kesimlerinde deniz yüzeyinin turuncu, yağlı bir sıvıyla kaplı olduğunu gören vatandaşlar, başta belediye olmak üzere Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığını ihbar yağmuruna tuttu. Kimyasal kirlilik ve alg patlaması olabileceğinden endişelenen vatandaşların ihbarları üzerine Aliağa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile S.S. Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi ekipleri harekete geçirildi. Sahilin farklı noktalarından su örnekleri alındı. Alınan su örneklerinin incelenmesi sonucu korkulacak bir durumun olmadığı ortaya çıktı. Deniz yüzeyini kaplayan turuncu tabakanın red tide (kırmızı gelgit) olduğu belirlendi. Söz konusu durumun denizde yaşayan bazı canlıların ilkbahar ve yaz aylarında meydana gelen salgılarından kaynaklandığı belirtildi. Aliağa Belediyesi, yazılı açıklamayla inceleme sonucunu duyurdu.
Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Reşat Demir, endişeye gerek olmadığını belirtip, "Vatandaşlarımızın haklı olarak şaşkınlıkla karşıladığı bu görüntü, kirliliğin değil aksine deniz temizliğinin ve su ürünleri canlılarının çoğalmasının göstergesidir" dedi. Demir, "Deniz yüzeyini kaplayan turuncu renkteki salgı, deniz canlılarına ait yumurtaların kıyıya vurmasıdır. Elbet Aliağa'nın bir sanayi şehri olması düşüncesiyle su ürünleri canlılarının bu derecede üretim yapması genelde beklenmeyebilir. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Özellikle arıtma tesisimizin hizmete girmesinin ardından son yıllarda Aliağa'nın iç körfezi birçok turizm kentini aratmayacak nitelikte temizliğe ulaşmıştır. Aliağa mavi bayrağa bile çok rahat bir şekilde aday gösterilebilir. Ayrıca yine son yıllarda bölgemizde su ürünleri canlılarında da çoğalmalar gözlemlenmektedir. Bu anlamda vatandaşlarımız Aliağa'da avlanan balıkları güvenle tüketebilir ve gönül rahatlığıyla denize girebilir" diye konuştu.


YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...