Manisa'da üzüm bağlarını don vurdu
Manisa'nın Saruhanlı ve Sarıgöl ilçelerinde, hava sıcaklıklarının düşmesi sonucu meydana gelen zirai don üzüm bağlarında büyük zarara yol açtı.
Kaydet
|
"NE GEREKİYORSA YAPILACAK"
Zirai don olayından dolayı bağlarda büyük hasar oluştuğunu ifade eden Yaralı, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Yaralı, şu an içinde bulunduğu bağda yüzde 90 seviyesinde bir zarar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ben çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. İnşallah bu konuyla ilgili neler yapabileceğimizi belirleyip hızla bu konulara eğileceğiz. Milletvekillerimiz ve İlçe Başkanımızla birlikte bu konuyu masaya yatırıp çiftçimizin yanında olacağız. Allah'tan gelen bir afet ama yapılabilecek ne varsa ve üzerimizi düşen neyse yapacağız. Bu tür hadiseler bölgemizde artık son zamanlarda yoğun bir şekilde yaşanıyor. Son 5 yılın ortalamasına bakıldığında bu gibi soğuk olayları Nisan ayında yaşanıyor. Önceki yıl 7 Nisan tarihine kadar meydana gelmişti. Ancak bu yıl 23 ve 24 Nisan tarihinde yaşandı. Artık çiftçimizin şunu bilmesi gerekiyor. Tarsim diye bir kuruluş var. Bunda ciddi bir devlet katkısı da var. Sigortacılığın artık bölgemizde ciddi bir şekilde uygulanması lazım, çiftçilerimizin bu konuya daha duyarlı olmaları ve ürünlerine sigorta yaptırmaları gerekiyor."
SARIGÖL İLÇESİNDE DE DURUM AYNI
Öte yandan Sarıgöl ilçesinde de benzer manzaralar var. Zirai don, kentte onlarca dekarlık üzüm bağlarını olumsuz etkiledi. Sarıgöl İlçesi de dahil olmak üzere, ilçeye bağlı Emcelli, Çanakçı, Dadağlı, Dindarlı, Alemşahlı, Ahmetağa mahallelerinde bağlarda zararın büyük olduğunu belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan, "Nisan ayının 24'ündeyiz. Halen kış ayında gibi soğuk bir bahar geçirmekteyiz. Yayla bağlarımızın yüzde doksanı zarar içindedir. Bunun tek bir çözümü var. Kalıcı bir örtü ile bağlarımızın üzerlerini örtmek gerek. Bağcılarımız borç içerisinde,borçlarını faizsiz on yıl ertelenmesi gerek. Bu yıl Ocak ve Mart aylarında don olayından ilk zararı gördü. Nisan 24'te bu kez de kırağı zarar verdi. Bu yıl üzüm elde etmek çok zorlaştı" şeklinde konuştu.
Üzüm üreticileri, don olayı haberini alır almaz soluğu üzüm bağlarında alarak hasar tespit çalışması yaptı.
Bizi Takip Edin

