'Ölümsüz ağacın' başkentinde hasat başladı: Altından daha değerli... Üreticinin yüzü gülecek

Zeytin üretiminin başkenti olarak gösterilen Mersin'in Mut ilçesinde zeytin hasadı başladı. Türkiye'deki üretimin yüzde 20'sinin gerçekleştiği ilçede 269 bin dekardaki 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ elde edilmesi bekleniyor.
Mersin'in Mut ilçesinde Türkiye'deki zeytin üretiminin yüzde 20'si gerçekleşiyor. Zeytinin başkenti konumunda bulunan ilçede hasat başladı. İlçede bu sene 269 bin dekardaki 15 milyon adet ağaçtan 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise yağ elde edilmesi bekleniyor.
ZEYTİN HASADI BAŞLADI
Mersin, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alıyor ve her dönem farklı ürünlerin hasadı yapılıyor. Her ilçede farklı bir üründe üretim kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Mut ilçesinde Türkiye'deki zeytin üretiminin yüzde 20'si yapılıyor. Bölge ve iklim kuşaklarının kesişme noktasındaki coğrafi konumuyla birçok tarım ürününün yetiştiği Mut ilçesinde, zeytin hasadı ile zeytinyağına dönüşüm yolculuğu başladı.
ÜRETİM İŞLEMLERİ
Sabahın ilk ışıklarıyla toplanmaya başlanan zeytinler, zeytinyağına dönüştürülmek üzere fabrikalara doğru yola çıkıyor. Zeytinler, yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp dinglerde yıkanıyor ve toz, kir, ilaç kalıntılarından arındırılıyor. Zeytinler, arınma işleminin ardından kırma ve ezme işlemlerinden geçiyor.
Hamur kıvamına getirilen zeytinler, yoğrulma ünitesine alınarak presleniyor ve yıkanıyor. Bu işlem sırasında, ürünün kara suyu ve hamur, birbirinden ayrılarak yağ ortaya çıkıyor. Elde edilen zeytinyağı filtre edilerek içerisindeki partiküller tekrar ayrıştırılarak süzülüyor. Zeytinyağı bu işlemden sonra pamuk filtrelerden geçirilerek vatandaşın getirdiği kaplara alınıp hazır hale getiriliyor. Özelikle bidon ve teneke kutulara konularak saklanan zeytinyağı, sofralardaki yerini alıyor.
10 BİN TON YAĞ REKOLTESİ BEKLENİYOR
Mut ilçesinde, bu yıl 269 bin dekar alanda, 130 bin ton zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Geçen seneye göre bu yıl rekoltenin az olduğu ifade edildi. İlçede 11 zeytin salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu kaydedildi. Bin 300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu ilçede bu yıl ürün az ama fiyatların yüksek olması üreticiyi sevindiriyor. Zeytin fiyatları ise 30 liradan başlayıp 70 liraya kadar alıcı buluyor.
15 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, "İlçemiz ülkemizin önemli zeytin üretim alanlarından biridir. Mut ilçemiz yaklaşık 700 bin dekar alanda tarımsal faaliyet yürütmekte. Bunun 269 bin dekar alanında zeytin üretimi yapmaktayız. İlçemizde 15 milyon zeytin ağaç varlığı bulunmaktadır. Bunun yaklaşık 11-12 milyonu meyve veren ağaçlarımızdır. Ürettiğimiz zeytinler 21 adet zeytinyağı fabrikamızda işlenmekte olup 11 adet salamura tesisimizde işlemekte olup gerek iç piyasa gerekse dış piyasaya satışı yapılmaktadır.
''RAF ÖMRÜ DİĞER ZEYTİNYAĞLARINDAN DAHA UZUNDUR''
Mut ilçesinde üretilen zeytinlerin ilaçsız bir şekilde yetiştirildiğinden söz eden Bayır, zeytinlerin tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğünü bildirdi. Bayır ''Mut zeytininden üretilen zeytinyağlarımız gerek peroksit değeri düşük olmasıyla sağlık bileşenlerinin özellikle polifenol miktarının yüksek olmasıyla bir şifa deposudur bir şifa kaynağıdır. Peroksitle ilgili düşüklüğüyle raf ömrü de Mut zeytinyağında diğer bölge zeytinyağlarından daha uzundur" ifadelerinde bulundu.
ÜRETİCİLERİN YÜZÜ GÜLECEK
Bayır, "Bu sene zeytinleri üreticilerimizden elek numarasına göre 30 ile 70 lira arasında alımı yapılmaktadır. Zeytinyağı fiyatımızda 180 ile 190 lira litre fiyatıyla iyi bir başlangıç yaptı. İnşallah üreticilerimizin yüzü gülecek bu sezonda şuan ihracatta zaten 110 Dolar ve Euro'nun üzerine çıktı. İç piyasada da 70-80 liradan başlayan zeytinyağı 160-180-200 bandına çıktı. ifadelerinde bulundu.
Rekoltenin dünya genelinde Türkiye'de biraz düşük olması münasebetiyle fiyatların önümüzdeki üretim sezonu bitimiyle yükseleceğini tahmin eden Bayır, ''İlçemizde üretilen zeytinyağlarının asit derecesi genelde 05 ve altında natürel sızma zeytinyağı şeklinde sıfıra yakın asit derecesiyle ülkemizde ön plana çıkmaktadır.'' şeklinde konuştu.
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü ''Mut ilçemizde 2023 yılı üretim yılı sezonumuzda 130 bin ton zeytin rekoltesi tahmin etmekteyiz. Bu yıl gerek periyodik gerekse iklim şartlarından dolayı önceki yıla göre rekoltemiz biraz düşüktür. Ayrıca 10 bin ton zeytinyağı üretimi tahmin etmekteyiz. İlçemizde üretilen zeytinyağları 21 adet fabrikamızda işlendiği gibi marka değeri olan firmalarımızla gerek Avrupa ülkelerine, Japonya, Birleşik Arap ülkelerine ihracatı yapılmaktadır" diyerek sözlerini bitirdi.
REKOLTE GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜK
Üretici Bekir Çoban ise "Zeytin üreticisiyim aynı zamanda zeytinyağı üreticisiyim. Bu yıl rekoltemiz geçen yıla nazaran diğer yıllara nazaran daha düşük ama kalite ve lezzette yine iyi gözüküyor gayet memnunuz bundan fiyat anlamında da geçen yıldan daha iyi para kazanacağız bu yıl inşallah" dedi.
Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin ve zeytinyağının her türlü derde deva olduğunu ve zeytinin sağlıklı meyve olduğunu ve altın değerinde olduğunu belirtiyor. Karatay, "Zeytinyağı da altın suyudur çünkü altın için kişiler birbirini öldürüyor. Zeytin ve zeytin yağı hayatı uzatıyor. Zeytinyağı altından oldukça daha değerlidir. Zeytin ve yağı kanser, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra birçok hastalığın da şifasıdır" ifadelerini kullanmıştı.
Üreticinin yüzü en son 2002 de gülmüştü.
Zeytin başkenti Bursa'dir