Önce Akyaka, şimdi Fethiye... Deniz suyu 10 metre çekildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Önce Akyaka, şimdi Fethiye... Deniz suyu 10 metre çekildi

YAŞAM Haberleri

Muğla'nın Akya'ka ilçesinde 50 metreye kadar çekilen deniz, vatandaşalrı tedirgin etmişti. Bir çekilme olayı da bu defa Fethiye'de yaşandı. Deniz suyunun 10 metreye kadar çekildiği öğrenildi.

Muğla'da Fethiye Körfezi kıyılarında deniz suyu 10 metre geri çekildi. Denizin çekilmesiyle oluşan görüntü, kordona gezintiye gelenleri şaşırttı. Foça Mahallesi Çalış mevkisinde bölgede yaşayanlar ve ziyaretçiler ortaya çıkan manzaranın fotoğraflarını çekti. Geçtiğimiz hafta Akyaka’da kaydedilen deniz suyu çekilmesi de 15 metreden 50 metreye kadar ulaşmıştı. 

SEBEBİ GELGİT HAREKETLERİ VE RÜZGAR BASINÇ DEĞİŞİKLİKLERİ OLABİLİR

Deniz suyunun yaklaşık 10 metre çekilmesiyle, Murt Deresi'nin taşıdığı alüvyonların oluşturulduğu küçük adacık da ortaya çıktı. Çekilmenin ardından kıyıda beliren atıklar, Fethiye Belediyesi ekiplerince toplandı. Deniz suyu çekilmesinin, gelgit hareketleri ve rüzgar basınç değişikliklerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Önce Akyaka, şimdi Fethiye... Deniz suyu 10 metre çekildi

GELGİTLERİN DEPREMLE İLGİSİ VAR MI?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şöyle konuştu:

“Denizlerimizdeki seviye değişimleri, gel-git hareketleri, rüzgar basınç değişiklikleri deprem sonrası oluşan tusunami etkilere bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel itibari ile gel-git hareketleridir. Haftalık, aylık ve yıllık değişebilmektedir. Gezegenlerin, ayın ve dünyanın konumuna bağlı olarak bu etkiler kimi zaman daha fazla, kimi zaman daha az olabilmektedir. Tusunami gibi etkiler depremden hemen sonra veya saatler içerisinde uzak kıyalarda etkisini göstermektedir. Bu nedenle şu an için depremden kaynaklı olduğunu söylememiz doğru olmaz. Diğer taraftan gezegenler aynı denizleri çektiği gibi kıtaları da etkilemektedir. Özellikle dolunay dönemlerinde gezegenlerin etkilerinin bütünleşik olarak daha az olduğu dönemlerdir. Ancak literatürde büyük çaplı depremler gel-git hareketlerinden ya da gezegenler arası etkilerine yönelik ciddi etkileri olduğunu söyleyebiliriz” 

(İHA-AA)

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...