Uluslararası bilim ekibi Türkiye'de iki yeni köstebek türü keşfetti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uluslararası bilim ekibi Türkiye'de iki yeni köstebek türü keşfetti

YAŞAM Haberleri

Türkiye'nin doğusunda iki yeni köstebek türü bulundu. DNA teknolojisi sayesinde keşfedilen yeni türlere Talpa hakkariensis ve Talpa davidiana tatvanensis adı verildi. Bu türlerin diğer köstebeklerden farklı olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, Türkiye'de iki tür köstebek tespit etti. DNA analizi, canlıların biyolojik olarak diğer köstebeklerden farklı olduğunu doğruladı. Her iki türün de Türkiye'nin doğusundaki dağlık bölgelerde yaşadığı ve yazın 50 santigrat dereceye varan sıcaklıklarda, kışın ise 2 metre karın altında hayatta kalabildiği ortaya çıktı.

The Guardian'da yer alan habere göre, çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ABD'den Indiana Üniversitesi ve İngiltere'den Plymouth Üniversitesinden araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Plymouth Üniversitesinden Prof. Dr. David Bilton, daha önce yaklaşık 80 yeni hayvan türünün tanımlanmasında rol oynadı. Prof. Dr. David Bilton, çalışmaya ilişkin şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Günümüzde yeni memeli türleri bulmak oldukça nadirdir. Dünya genelinde tanımlanmış sadece 6 bin 500 civarında memeli türü var ve kıyaslandığında, Dünya'da yaklaşık 400 bin böcek türü biliniyor. Bu çalışmada tanımladığımız yeni köstebekler, diğer türlere benziyor, çünkü yeraltında yaşamak vücut büyüklüğünün ve şeklinin evrimi üzerinde ciddi kısıtlamalar getiriyor."

HAKKARİ VE BİTLİS'TE BULUNDU

Türkiye'de keşfedilen iki köstebek türüyle birlikte bilinen Avrasya köstebeklerinin sayısı 16'dan 18'e çıktı. Her birinin kendine özgü genetik ve fiziksel özellikleri var.

Yeni çalışmada bilim insanları, 19. yüzyılda toplanan müze örneklerini de hesaba katmalarını sağlayan gelişmiş matematiksel analizler kullanarak köstebeklerin çeşitli vücut yapılarının boyutunu ve şeklini inceledi. Köstebeklerin DNA'sı incelendi ve bilinen türlerle ayrıntılı karşılaştırma yapıldı, böylece iki türün de ayırt edici özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı.

Hakkari'de bulunan köstebek türüne Talpa hakkariensis adı verilirken canlı, oldukça farklı morfoloji ve DNA'ya sahip yeni bir tür olarak tanımlandı. Bitlis yakınlarında bulunan Talpa davidiana tatvanensis'in de morfolojik olarak farklı olduğu tespit edildi ancak 1884'te tanımlanan bir tür olan Talpa davidiana'nın bir alt türü olarak sınıflandırıldı.

Çalışma Zoological Journal of the Linnean Society dergisinde yayımlandı.

(Kaynak: The Guardian) 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...