Yılda 8 milyon kişi sigaradan ölüyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yılda 8 milyon kişi sigaradan ölüyor!

Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya sağlık örgütünün yaptığı araştırmaya göre dünyada her 5 kişiden biri sigara içiyor. Dr. Çalışkan, Tahminî 1,3 milyon kişinin de sigara içmediği hâlde pasif içici olarak sigara dumanına maruz kaldığını aktardı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre dünyada her 5 kişiden biri tütün ürünleri kullanıyor ve içmeyi bırakmayanların yarısı bu sebepten hayatını kaybediyor. Tütün ve tütün ürünlerinin her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olduğunu aktaran göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan “Bütün akciğer kanserlerinin yüzde 80-90’ı sigaraya bağlı olarak ortaya çıkıyor.

SİGARA İÇENLER ZATÜRRE HÜCRESEL FONKSİYONLARI BOZUYOR

İçerisinde 7 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunduran sigara, DNA hasarı oluşturarak hücresel fonksiyonları bozuyor” dedi. Sigaranın akciğerin süngerimsi yapısını bozarak normal işleyişine zarar veren bir dizi hastalığa da sebep olduğunu aktaran Doç. Dr. Çalışkan “Bunlardan sigara ile güçlü ilişkisi olanlar; KOAH, bir tür bronşiyolit ve sigara içenlere özgü zatürre ile daha çok kemiklerde görülen hücresel bozulmalardır” diye konuştu.

1,3 MİLYON KİŞİ SİGARA İÇMEDİĞİ HALDE PASİF İÇİCİ 

Tahminî 1,3 milyon kişinin de sigara içmediği hâlde pasif içici olarak sigara dumanına maruz kaldığını aktaran Doç. Dr. Çalışkan “Kapalı ortamda sigara içilmesine bağlı, kıyafet, mobilya, yatak, perde gibi yumuşak yüzeylerde biriken nikotin de zararlı ve DNA’ya hasar veriyor” dedi. Bir yıl hiç sigara içmemenin sigarayı bırakmak anlamına geldiğini aktaran Doç. Dr. Çalışkan, kendi kendine bırakma stratejisinde başarı oranı yüzde 8-25 iken, sigara bırakma polikliniğine başvuran kişilerde başarı oranının yüzde 2040’lara yükseldiğini söyledi.

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...