Türkiye gastronomisinde en önemli kaynak insan

A -
A +

Gastronomi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda yıldızı en hızlı yükselen sektörlerden biri. Ancak Türkiye coğrafyasında var olan ve Anadolu coğrafyasının getirdiği köklü birikimin ülkemizde yerini bulmuş bir değer olması yolunda yapılan bütün çalışmalar değerli ve saygı istiyor.

Gastronomi tabiatın ortaya koyduğu emek ve yemek ilişkisi ile şekillenmiş eşsiz bir tablo. Üzerinde yaşadığımız topraklar Anadolu coğrafyasının üzerinde yaşanan köklü birikim ve sahip olduğu mutfak kültürü ile bu tablonun dikkat çekici bir parçası. Gastronomi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda yıldızı en hızlı yükselen sektörlerden biri. Sektördeki ilerlemenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve ortaya çıkan güncel sorunlarla baş edebilmek adına, yeni yönetim araçlarına duyulan ihtiyaçlar da artıyor.  Bu doğrultuda, dünyanın hemen her yerinde mutfak adına tescilleme, standart belirleme ve derecelendirme çalışmaları yapılıyor. Dünya gelişiyor, sınırlar kalkıyor, internet çağında bilgiye ulaşmak çok daha kolaylaşıyor. Unutmamak lazım turistik seyahat edenlerin üçte biri eğlence amacıyla yollarda. Geri kalanı ise midesine, yediğine-içtiğine düşkün insanlar. Birlikte çalışma bilincini önde tutmak ve Türkiye gastronomisi adına elde edilen tüm başarıların yüzdesini yükseltmek ve paylaşılmasını benimseyebilmek çok önemli. Gastronomi dünyası içinde rol alan her kademede farklı görevler alan her insanımız kendine özgü niteliklere sahip olmalı ve bu niteliklere uygun işi yapmanın doğru sonuçlara varmada önemli bir yeri olduğuna inanmalı.  

Türkiye gastronomisinde en önemli kaynak insan

TEMEL YAKLAŞIMLARA DİKKAT

Hizmet sektörü içerisinde her kademe de “YETKİNLİK ODAKLI” bir insan gücüne ihtiyaç var.  GÜVENLİ, DİSİPLİNLİ, ETKİN DİNLEME VE ANLAMA kapasitesine sahip, ülkemizin kültürel değerlerinin FARKINDA, kendi değerlerine POZİTİF YAKLAŞIMLAR sergileyebilen ve bu çerçevede BİLGİ, TECRÜBE ve DOĞRU BİLGİ KAYNAKLARINA ULAŞMADA etkin bulunduğu iş kolunun ZAMAN VE KAYNAKLARINA saygılı gibi temel yaklaşımlar gösterebilen insan kaynağı. Bu gerçekler ışığında Türkiye coğrafyasında var olan ve Anadolu coğrafyasının getirdiği köklü birikimin ülkemizde gerçek yerini bulmuş bir değer olması yolunda yapılan bütün çalışmalar değerli ve saygı istiyor. Yapılanlar, yapılamayanlar ve bir de şu ya da bu sebepler ile YAPILMAYANLAR var. Bu uzun konu; ama en büyük ihtiyaçlardan ve eksiklerden biri gastronomi sektöründe ölçme ve derecelendirme eksikliği.  

Türkiye gastronomisinde en önemli kaynak insan

YEDY TÜRKİYE’NİN ÖNCÜSÜ

Yapılması gereken sadece şikâyet etmek yerine hizmet sektöründe en önemli kaynağın insan olduğu bilinciyle insana ve bilgiye daha çok kaynak oluşturmak.  İşte onlardan biri, hatta ülkemiz için ilki ve öncüsü benim de içinde olmaktan gurur duyduğum, 2013 yılında ilk adımları atılan ve bu adımları Türkiye, Balkanlar ve Kıbrıs genelini de kapsayacak bir hacme dönüştürme başarısı gösteren YEDY ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ.  Kısa vadede Türkiye coğrafyası öncelikli olmak üzere orta ve uzun vadede Uluslararası Gastronomi faaliyetlerinin etik kurallar içerisinde derecelendirilmesi amacı ve prensiplerine dayalı bir organizasyon olan YEDY ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ; herhangi bir kurum ya da kuruluşa direkt ya da en direkt bağlı olmayan bir organizasyon. PANDEMİ sebebiyle 2021, 2022 çalışmalarına ara veren organizasyon çalışmalarını sessiz ve derinden sürdürdü. Yakında çok daha güçlü ve etkili bir biçimde yiyecek ve içecek meraklıları ile buluşacak.  

Türkiye gastronomisinde en önemli kaynak insan

ALINAN UNVANIN SÜRESİ BİR YIL

YEDY misyonu; Türkiye gastronomisi adına elde edilen tüm başarıların yüzdesini yükseltmek ve paylaşılmasını benimsemek, gerekli ve mümkün olan tüm gelişim imkânlarını sunarak, hep daha iyiye götürerek dinamik ve sürekli gelişen organizasyon olmak. Hatırlatmak isterim YEDY ÖLÇME VE DEĞERELENDİRME SİSTEMİ her yıl bir kere belirlenmiş tarihte çıkarılacak rehberde bölgesel ve yerel anlamda yiyecek ve içecek noktaları, yemek yemeye değer yerli yabancı restoranlar-lokantalar hakkında derin analizler içeren bilgiler sunuyor.  Rehber içindeki bilgiler ve gerekli diğer duyurular Web sitesinden herkese açık olarak izlenebiliyor. İşletmelerin yıldız aldıktan ya da lezzet noktası seçildikten sonra işleri bitmiyor. Zira sistem içinde her yıl yıldız sayısını artırmak da kaybetmek de mümkün. Unutmadan işletmeler aldıkları unvanı sadece bir yıl kullanabiliyor.  

2022/2023 rehberini heyecan ve merakla bekleyin derim. 

Türkiye gastronomisinde en önemli kaynak insan

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.