Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek

A -
A +
Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "İbadetlerin en kıymetlisi, Allah için sevmek ve Allah için düşmanlıktır." [Ebu Davud]
 
 
Hubb-i fillah buğd-i fillah; (sevdiklerini sırf Allah rızası için sevmek, düşmanlık ettiklerine de sırf Allah rızası için düşmanlık etmek) demektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İbadetlerin en kıymetlisi, Allah için sevmek ve Allah için düşmanlıktır.) [Ebu Davud]
Büyük İslâm âlimi Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) Efendi bu hususta buyurdu ki:
"Ehl-i sünnet itikadı ve dinimizi öğrendiğimiz zatın Allah adamı olduğuna inanmak nimeti, çok büyük bir nimettir. Bu çok kıymetli cevher, ancak kıymetli insanlara nasip olur. Fakat bu iman nimetinin kıymeti bilinmezse çok tehlikelidir. Allahü teâlâ, mealen (Kıymetini bilmezseniz elinizden alırım. Ondan sonra size çok acı azap ederim) buyuruyor. Bu nimetin kıymetini bilmenin yolu, birbirimizi sevmektir...
Ben her şeyi Efendi hazretlerinden (Abdülhakîm Arvâsî) öğrendim. En mühimi de, 'kim sevilir, kim sevilmez' bunu öğrendim o mübarekten... Birbirimizi Allah için seveceğiz, birbirimizin kalbini kırmaktan korkacağız, titreyeceğiz; hatâlarımızı görmeyeceğiz kardeşim... Zâten müminin kalbini kırmak, mümini incitmek harâmdır. Hele hele darılmak, münâkaşa etmek, Allah muhâfaza etsin, çok tehlikelidir...
Fitneden sakınacağız. Fitnenin sebepleri var. Fitne demek; Müslümana zarar gelmesi demektir. Birinci sebep, Müslümanların birbirine sevgisinin azalması; fitne çıkmaması için birbirimizi çok seveceğiz. Sevgimizi de bildireceğiz.
En korktuğumuz şey, îmânsız olmak. Çünkü insan bilemez îmânsız olup olmadığını. Îmânlıyım der, ama îmân gitmiş, haberi yok. Bu îmânın devâmı, hubb-i fillaha ve buğd-i fillaha bağlıdır. 
Birlik ve beraberliğe dikkat etmeli, çünkü bir hadis-i şerifte, (İnsanın kurdu şeytandır. Şeytan aynı inançta olanların arasına giremez. Farklı inançta olanların arasına girip onları parçalar, dağıtır) buyurulmuştur.
Şunu çok iyi idrak edelim ki; Allah için sevmek, Allah için buğzetmek, dinimizin temelidir. Eğer din büyüklerini sevenler birbirini sevmezse, o büyüklerden feyiz gelmez. Büyükleri sevdiğini söyleyen kimse, onların sevdiklerini sevmeyip, sevmediklerini seviyorsa, sözünde yalancıdır. Bir Müslümanda hubb-i fillah ve buğd-i fillah olmasının bir alameti vardır: Eğer o Müslümanı, Müslümanlar seviyorsa, onda hubb-i fillah vardır. Eğer münafıklar sevmiyorsa, onda buğd-i fillah vardır...
Günâhsız insan olmaz, kusursuz insan olmaz. İşte onun için birbirimizin kusurlarını görmeyeceğiz, iyiliklerini göreceğiz. Müslümânlık budur, kardeşlik budur..."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.