İş dünyası için adaletin iyi işlemesi şart

A -
A +
Eski İngiltere Başbakanı David Cameron vakit-i zamanında şöyle demişti: “Bizim ülkemizde iş yapan bir yabancı mahkemeye gittiğinde haklıysa mutlaka kazanır. Mahkemeye giden yabancıların yüzde 70’i davaları kazanmıştır.” 
Adaletin iyi olduğu bir yerde sistem daha iyi işler. İş adamları adalet iyi işlediğinde daha rahat ederler. O zaman güven daha iyi tesis edilir. 
Bundan iki sene önce Genel Koordinatörümüz Yücel Koç “Adalet Bunun Neresinde?” başlıklı bir yazı yazmıştı. Yazının bir yerinde şöyle demişti:
“Su firması sahibi Mustafa Murat Yılmaz, İstanbul Esenyurt’taki bayisi 70 bin TL’lik borcunu ödemeyince, teminat olarak gösterilen aracı bağlatıyor.
Sonrası, polisiye roman gibi…
Bayi önce tehdit ediyor, iş adamına geri adım attıramayınca şeytani bir planla harekete geçiyor. İntikam için tam da aracının bağlandığı tarihe, 2 milyon 300 bin avroluk sahte senet düzenliyor.”
Yücel Koç’a bir ara sordum ne oldu diye. “Bir gelişme olmadı” dedi. Mağdur olmuş bir iş adamı mağduriyetini gideremiyor.
2019 Kasım’ında Sabah gazetesinde Atakan Irmak bir dolandırıcılık haberi yaptı. Haberde şöyle diyordu:
“İş adamı Osman Burak Konukoğlu kendisine Medigen Farma İlaç Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret AŞ isimli bir firma kurdu. Firma diz ağrılarına iyi gelen bir ilacın satış hazırlığına başladı. İlacın pazarlanması amacıyla çeşitli iş adamlarıyla bir araya gelen Konukoğlu, birçok firma ile anlaşarak ürün karşılığında vadeli çek aldı. Şirketin nakit paraya ihtiyaç duyması nedeniyle ünlü iş adamı Aydın Ayata'dan çekleri belirli bir komisyon karşılığında nakde çevirmesini istedi.
İddiaya göre Konukoğlu'nun söz konusu ilacı firmalara ulaştırmadığı, bu nedenle de firmaların çeklere karşılık ödeme yapmadığı ortaya çıktı. Fakat yine iddiaya göre iş adamı Konukoğlu, Aydın Ayata'ya verdiği çekler karşılığında 23 milyon nakit aldı. Çeklerin vadesi geldiğinde parasını almak için bankayla irtibata geçen Ayata çeklerin karşılıksız olduğunu öğrenince dolandırıldığını anlayarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.”
Bakın iki örnek olay. Ortada mağdurlar var. Adalet iyi işlemezse iş yapılması zorlaşır. Sahi bu iki olayın mahkemeleri ne oldu? Birilerini dolandırmak bu kadar kolay mı? Ya da bilmediğimiz başka şeyler mi var? Adalet dışında sığınılacak kapı yok.
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
Şimdiki hedefiniz Hakan Fidan mı?
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.