Göz hastalıklarına da malulen erken emeklilik

A -
A +
"En erken kim emekli olabilir?" sorusunun cevabı elbette ki malulen emekliliktir. Göz hastalıklarından dolayı mesleğini artık icra edemeyen, çalışamayan okuyucularımıza hemen müjdeyi verelim. Göz hastalıkları nedeniyle de malulen erken emeklilik mümkün bulunmaktadır. Çünkü normal emeklilikte yaş şartı ve belirli bir süre prim ile sigortalılık şartları varken malulen emeklilikte bu şartlar son derece daha basit ve azdır. Hatta yaş şartı bile yoktur. Siz değerli okuyucularımızdan gelen çok sayıda sorulardan hareketle maluliyete esas hastalıklar listesinde yer alan göz hastalıkları ve görme bozuklukları bulunup malulen emekli olmak isteyenlere yol haritası mahiyetinde bu yazımız kaleme alınmıştır...   En önemli kriter rapor   Malulen emeklilik için SSK’lı ve Bağ-Kur’luların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaları temel şarttır. Emekli Sandığına (4/c) tabi kamu görevlilerinin ise çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olması lazımdır. Ancak bu şart olsa bile sigortalıların ilk defa çalışmaya başladıkları tarihten önce çalışma gücünün %60'ını hastalık veya özürleri sebebiyle kaybetmiş iseler malullük aylığından yararlanamazlar. Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamaktadır. Fakat 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmamaktadır. 1800 gün malullük sigortası primi bildirilmiş olması yeterli bulunmaktadır.   Malulen emekli olunabilen göz hastalıkları   Belirtmiş olduğumuz şartların varlığı hâlinde maluliyete esas hastalıklar listesinde yer alan göz hastalıkları nedeniyle malulen emeklilik müracaatında bulunmak da mümkündür. Ayrıca aşağıda saydığımız göz hastalıklarından birinin ya da birkaçının bulunması durumunda da başvuruda bulunulabilecektir.   Görme azlığı   Bariz bir patolojinin varlığını ileri tetkiklerin de desteklediği en iyi düzeltmeyle bile artmayan, her bir gözün görme keskinliğini ileri derecede bozan görme azlığı (Bilateral 0,1 [20/200] ve bu seviyenin altında görme keskinliği olması) Bu  kapsamda yer alan katarakt, üveit, glokom, retina hastalıkları tedavi sonrası değerlendirilmektedir. Görme alanı patolojileri; her iki gözde periferik görme alanının 10°’ye kadar daralarak sekel oluşturması ve tübüler görme seviyesine düşmesi malulen emekliliğe esas sağlık raporunda değerlendirilmektedir.   Diğer göz hastalıkları
  • Pterjium ve semblafaron: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan korneada ileri derecede bulanıklığa sebep olan, tekrarlayan, tedaviden fayda görmeyen iki taraflı pterjium veya semblafaron.
  • Keratitler ve grefon hastalığı: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan keratitler veya grefon hastalığı.
  • Keratokonus: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, kontakt lensten yararlanmayan iki taraflı keratokonus.
  • Üveitler: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, tekrarlayan, tedaviden fayda görmeyen üveitler.
  • Retina Kanamaları: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, sık  tekrarlayan, sekel bırakmış, tedavisi güç retina kanamaları.
  • Orbita Patolojileri: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, her iki göz yuvarlağını hareketsiz kılan, sekel bırakmış orbita travmaları, iltihapları veya tümörleri.
  • Retinopatiler: Bilateral 0,1 (20/200) ve bu seviyenin altında görme keskinliğini bozan, tedaviden fayda görmeyen retinopatiler, retina dejeneresansları, makülopatiler.
  • Ptozis: Cerrahi tedaviden yarar görmeyen, görüş alanına engel olan, sekel hâlindeki bilateral göz kapağı düşüklüğü.
  • Diplopi: Primer pozisyonda çift görmeye sebep olan, sekel hâlindeki her iki göz kaslarının paralizisi.
Yukarıda yer verilen göz hastalıklarından birine veya birkaçına yakalanmış olup çalışamayacak durumda bulunan ve 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak 1800 gün malullük sigortası primi ödemiş olan hastalar, bağlı bulundukları SGK müdürlüklerine müracaat edip malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler.               *** “Mide hastalığın evi, perhiz tedavinin başıdır.” Arap Atasözü
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ömer 4 Mart 2024 01:03

2017 yılında retina yırtılması yaşadım sağ gözümde görme kaybı var kontak lens takıldı ama verim alamadım malulen emekli olabilirmiyim

Ferhat 26 Eylül 2023 02:43

Tek gözümü kaybettim 210 yilinda 206 SSK girişim var 3100 günü gecgin ödenmiş pirim var bel fıtığı rahatsızlığı yasiyorum malulen emekli olabilirmiyim?

Nevza15 Temmuz 2023 00:03

3.5 derece miyopum malulen emekli olablr miyim

Zeki Çelik 17 Şubat 2023 16:58

Diplopi çift görmem var. Engelli emeklilikten yararlanabilirmiyim.

İsmail ovacı 2 Ocak 2023 21:41

Merhaba ben gözlerimde rahatsızım genetik göz hastalıkla sol gözüm %10 görme sağ %15 görme sahabim nasıl yapmam gerekiyor askerlik yapamadım rapor aldım bu konuda yardımcı olursan sevinirim