Özbekistan’a uçmak baş döndürüyor!

A -
A +
Özbekistan Türkiye kardeşliği hemen her alanda en yüksek seviyeye çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan temaslarında görülen fotoğraftan şunu anlıyoruz: Her iki kardeş ülke arasında bundan böyle yüksek seviyede bir ilişki ve yakınlaşma dönemi başlıyor!
Özbekistan Türk devletleri içinde turizm potansiyeli en yüksek ülkelerin başında geliyor. Her şehri, âdeta bir açık hava müzesi gibi ve tarihî vesika niteliğinde göz kamaştırıyor.  Türk medeniyet unsurlarının, Türk millî kimliğinin en önemli eserleri bu ülkenin sınırları içinde ve dimdik ayakta duruyor. Mimari, Özbekistan’da estetiğin şahikasına ulaşmış…
Peki bu güzel ülkenin böylesine büyük turizm potansiyelinin hedef kitlesi hangi ülkeler? Dünya, bu güzel ülkenin farkında mı? Türk halkı bu konuda bilgi sahibi mi?
Özbeklerle konuştuğumuzda İslam ülkelerinden çok ciddi bir turist akını olduğunu söylüyorlar. Özellikle ekonomik seviyesi yüksek olan kimi Körfez ülkesi vatandaşının Özbekistan’a teveccühünden söz ediliyor.
Türk halkı maalesef bu ata yadigârı ülkeyi iyi bilmiyor. Büyük çoğunluğun Özbekistan’ın maddi ve manevi zenginliği hakkında hiçbir telakkisi yok! Bilgisi olanlar, bu ülkeyi ziyaret etmek istiyor lakin ekonomik nedenlerle bu isteklerini gerçekleştiremediklerini anlatıyorlar.
Bir de Özbekistan’ın özellikle Buhara, Semerkant ve Taşkent şehirleri Kazakistan’ın Türkistan şehrine birkaç saatlik mesafededir. Manevi turizmin en önemli şehirleri olan Buhara, Semerkant ve Türkistan için belki çok özel bir ulaşım programı düzenlenebilir.
Yaptığımız araştırmada bir kişinin bir haftalık Özbekistan tatili için kişi başına en azından bir 30-40 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Ulaşım çok pahalı! Bu konuyu birçok defa Türk Devletleri Teşkilatı yöneticileriyle de paylaştık ancak hâlâ önemli bir mesafe alınmış değil.
Bu sorunun çözümü elbette vardır. Öncelikle Orta Asya ülkelerine hızla tren seferleri koyulmalıdır. Türk Devletleri Teşkilatı bir araya gelerek Türk Cumhuriyetlerini birbirine bağlayacak bir demir yolu projesini hayata geçirebilir. Çin’in Kuşak-Yol projesi var ama Türk milleti için ne kadar pratik ve gerçekçi olduğunu henüz test edebilmiş değiliz ve bilemiyoruz!
Türk Cumhuriyetleri, yol haritalarını belirleyerek sadece kendi coğrafyalarından geçecek bir demir yolu hattıyla “Yüksek Hızlı Tren” seferlerini başlatıp kardeş halkları kaynaştırarak turizmi canlandırabilirler! Bu imkânsız bir hayal değildir.
Özbekistan’a ulaşım daha çok hava yollarıyla tercih ediliyor. Türk Hava Yollarının fiyat tarifesi hakikaten çok yüksek! Sıradan bir vatandaşın bu fiyatlarla Özbekistan’a daha doğrusu Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine gidiş geliş yapması çok zor!
Bakınız İstanbul’dan Fransa-Paris’e 3,5 saatlik mesafe tek taraflı (yaklaşık) 4 bin liraya gidilebiliyorken 4,5 saatlik Özbekistan-Taşkent’e en az 10 bin liraya uçabiliyorsunuz! Aradaki farka bakınız!
Hava yollarının fahiş fiyatları da pozitif ayrımcılıkla makul bir fiyata çekilebilir inancındayım. Hem Türk Hava Yolları hem de kardeş ülkelerin hava yolları bir araya gelip bu ciddi sorunu çözüme kavuşturmak zorundadır. Ulaşım meselesi çözülmediği takdirde yapılan turizm anlaşmaları daima havada kalacaktır. Böyle hiç gidip gelmeden uzaktaki kardeşimize selamlar söyleyip duracağız! Onlar da öyle!
Kardeş ülkelere uçuş tarifesi böyle olmamalı! Hakikaten bırakınız pozitif ayrımcılığı maalesef negatif yönde bir tutum var. Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin vatandaşlarının kaynaşmasındaki en büyük engel maalesef bu ulaşım sorunudur!
Hasılı acil çözüm bekliyoruz!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.