CHP heyetinin Erbil ziyareti

A -
A +
Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında CHP’den bir heyet bir dizi ziyarette bulunmak için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne gitti. Ziyaret çerçevesinde Erbil Yönetimi’nden kişilerle, KDP, KYB ve Goran gibi partilerin temsilcileri ve Yezidi inanç önderleriyle görüşmelerin olacağı açıklandı.
Yapılan ziyaretin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce açıkladığı Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) çerçevesinde yapıldığı bildirildi.
Madem bu ziyaretin amacı açıklandığı üzere Orta Doğu’da barış ve iş birliğini güçlendirmek. O zaman CHP heyeti yapılan görüşmelerde şu soruları gündeme taşımış mıdır? Ne dersiniz?
  1. “Sizin de bildiğiniz gibi, bölgede barışa en büyük tehdit PKK terör örgütünden geliyor. Bu terör örgütü hem Türkiye’ye hem size, yani Bölgesel Kürt Yönetimi’ne hem de bölge barışına en büyük tehdidi oluşturuyor. Hatta sizin için neredeyse dünyaya tek açılan kapı olan Türkiye ile ilişkilerinizi zehirliyor. Türkiye yaklaşık kırk yıldır bu terör örgütüyle mücadele ediyor. Son aylarda sizin de PKK ile sorun yaşadığınızı biliyoruz. Madem ortak bir düşmanla karşı karşıyayız. Gelin Türkiye ile birlikte PKK’ya karşı iş birliğini güçlendirelim” demişler midir?
  2. “HDP’yi bir türlü PKK’dan uzak tutamıyoruz. Sizin de onlarla görüşmeleriniz oluyor. Onların da sizi ziyaret ettiğini biliyoruz. Söz konusu ziyaretlerde HDP’lilere PKK’dan uzak durmaları konusunda telkinde bulunabilir misiniz?” demişler midir?
  3. “PKK, yıllardır sizin kontrolünüzde olan toprakları kullanarak Türkiye’ye karşı terör saldırılarında bulunuyor. Buraları sığınak olarak kullanıyor. Kandil başta olmak üzere önemli terör yuvaları buralarda bulunuyor. Çok maliyet ödedik. Yeter artık kontrolünüzde olan toprakları PKK terör örgütüne kullandırmayın. Onlara rahat bir alan vermeyin” demişler midir?
  4. “Bölgede DEAŞ’a karşı en yoğun mücadeleyi Türkiye veriyor. Sadece Fırat Kalkanı Operasyonu’nda 3500 DEAŞ teröristi öldürüldü. Siz de çok çektiniz bu terör örgütünden. İnsanlarınız öldürüldü. Hem bu örgüt zaman zaman PKK ile işbirliği de yapıyor. Gelin bu ve benzeri terör örgütlerine karşı iş birliğini güçlendirelim” demişler midir?
  5. KYB ve Goran temsilcileriyle yapılan görüşmelerde “KDP size göre PKK konusunda daha duyarlı. Sizler ise PKK’yı koruyup kolluyorsunuz. Yaptığınız yanlış. Kandil ve çevresi daha çok sizin etki alanınızda faaliyet yürütüyor. Hem “Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olalım” diyorsunuz hem de PKK terör örtüne en hafif tabirle alan açıyorsunuz. Bu böyle olmaz. Terör örgütlerini koruyup kollamanın ne size ne bize ne de bölge barışı ve istikrarına faydası olur. Ayrıca ideolojik olarak da yakınlığımız var. Ortak geleceğimiz için terör örgütlerine karşı iş birliği yapalım” demişler midir?
  6. “Bölgede bizim hassas olduğumuz Türkmen kardeşlerimiz var. Onların hak ve hukukları bizim için önemli. ABD’nin Irak’ı işgal sürecinde onların hakları çiğnendi. Demokratik talepleri göz ardı edildi. Zaman zaman dışlandılar. Her bölge insanı gibi onların da haklarının korunması gerekir. Beklentimiz bu yöndedir” demişler midir?
  7. “Kerkük’ün yapısıyla oynamak bölgeye barış getirmiyor. Tam tersi yeni çatışmalara neden oluyor. Bölgede yeteri kadar çatışma noktası var. Yeni gerginliklerden ve bölge barışını tehlikeye atacak girişimlerden uzak duralım” demişler midir?
  8. “2017 yılında tek taraflı olarak bir adım attınız. İstikrar ve barışa susamış toprakları yeniden çıkmaza sokacak bir girişimde bulundunuz. Bağımsızlık referandumuna gittiniz. “Karanlıklar filozofu” Bernard Henri Levy ile resimler verdiniz. Sizin için iyi sonuçlar doğurmadı. Bazı dolduruşlara gelerek bu tür girişimlerin bölgede kimseye faydası olmaz” demişler midir?
  9. “Ne zaman başınız sıkışsa Türkiye hep yanınızda oluyor. Saddam dönemimde de DEAŞ saldırıları sırasında da bunu gördünüz. Bunun kıymetini bilmek lazım. Buralarda teröre fırsat vermeyin. İş birliğimizi daha da derinleştirelim” demişler midir?
  10. “Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte Türkiye teröre karşı kararlı ve sonuç alıcı operasyonlar yapıyor. Bu operasyonlar terör örgütlerinin ve destekçilerinin kötü emellerini kursaklarında bırakıyor. Bu uğurda birlikte çalışmak hepimiz için faydalı olur” demişler midir?
“Beklentiyi çok yükselttin hoca” der gibi bakıyorsunuz…
Yoksa, CHP heyetinin ziyaretinde bu gündeme gelmesi gereken konuların hiçbiri konuşulmadı mı?
Ne diyorsunuz siz Allah aşkına!..
Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) çerçevesinde yapıldığı söylenen ziyaret, iç politikaya yönelik resim vermek için miydi?
Ziyaretin detayları ortaya çıkınca göreceğiz…
Ben, kırk yılını Dışişleri Bakanlığı’nda harcamış ve şu an Kılıçdaroğlu’nun Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün olduğu heyette yukarıdaki konuların konuşulduğunu düşünüyorum!!!
Ya siz?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.