Sınır güvenliğini HDP’ye verirsiniz artık…

A -
A +
Daha öncesi de var ama, 2018’den beri kapalı kapılar ardında yürütülen görüşmeler, buluşmalar ve iş birliği ilk olarak tiyatro salonlarında ve ağaç dikme etkinliklerinde kendini göstermişti.
HDP’nin bastırmasıyla birlikte artık gizli buluşma ve görüşmeler sona ermiş, yapılan iş birliği, kamuoyu önünde tartışmaya mahal vermeyecek şekilde perçinlenmiş oldu: CHP, bugüne kadar Suriye-Irak konusunda TBMM’ye gelen tezkerelerdeki tavrını değiştirerek HDP ile birlikte “Hayır” oyu verdi.
Böylece iş birliği/ittifak “Tezkere Kardeşliği” ile kamuoyuna açık edildi.
 
HDP niye tezkereye “Hayır” dedi?
 
HDP’nin tezkereye “Hayır” demesi kimseyi şaşırtmıyor. “Evet” dese şaşırtmış olurdu. Baştan belli HDP’nin niye “Hayır” dediği. Eş Başkanlar tarafından yapılan “Savaş politikalarına son verin. Suriye barışının yanında yer alın” süslü cümleleriyle Türkiye’nin Irak ve Suriye’de terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadelenin sonlanması isteniyor. Eğer bunu yapabilirlerse Ayn el Arap (Kobani) Olayları’yla devreye soktukları “Stratejik Oyun”u sürdürmek istiyorlar.
Yani, “Terörle mücadele bitsin, sınır ötesi operasyonlar dursun, bölge tam bir siyasi türbülansın içine düşmüşken ve hiç olmadığı kadar her anlamda desteği yanımızda bulmuşken, Suriye ve Irak topraklarında ileride Türkiye’ye de ödem yapacak PKK kontrolünde bir statü elde edelim” peşindeler.
 
Ya CHP?
 
HDP şaşırtmadı ama bu defa CHP şaşırttı.
Güneyimizdeki devletlerin çöktüğü/çökertildiği ve devlet desteği bulmakta zorlanmayan terör öğütlerinin faaliyetlerinin arttığı bir dönemde, CHP “Millî Güvenliği” göz ardı ederek ve geçmiş yıllardaki kaygılarını unutarak HDP ile “Hayır” oyunda birleşti.
Her ne kadar “Yabancı asker bulundurma” ve “Tezkerenin süresi” bahane edilse de tezkereye “Hayır” oyu vermenin gerçek nedeninin siyasi kaygılar olduğu saklanamayacak kadar açıktır.
2023 seçimleri yaklaşırken, CHP için siyasi kaygıların ve HDP desteğinin “Millî Güvenlik” konularına ağır bastığı görülüyor.
Yoksa Irak ve Suriye’de aralıksız bir şekilde devam eden mücadele varken, askerlerimizi hukuki zeminden yoksun bırakacak bir tavrın içine niye girilsin?
 
CHP’nin kararına kimler sevindi?
 
Türkiye’nin “Millî Güvenliği”ni önemsemeyen ve zarar vermek isteyen herkes.
HDP, memnuniyetini gizlemeye gerek görmeden CHP’ye teşekkür etti.
PKK, iç cephede ilk defa bir “gedik” açıldığını düşünerek mutlu oldu.
Türkiye’nin terörle mücadelesinden rahatsız olan ve bu uğurda sınır dışı operasyonlar yapmasını istemeyen bölge ve bölge dışı güçler.
Bölgede ayrılıkçı gündemle hareket eden gruplar.
Türkiye’nin zor duruma düşmesini dört gözle bekleyen ve bunun için bölgede “Vekâlet Savaşı” yürüten devletler.
Uluslararası hukuku gör ardı ederek, Türkiye’yi Suriye ve Irak’ta “İşgalci” olmakla suçlayanlar.
 
Sınır güvenliğini artık HDP’ye veririsiniz
 
Aslında bu tezkere bize bir şeyi göstermiş oldu.
CHP’nin öncülüğünde ve HDP’nin desteği ile muhtemel bir “Millet İttifakı’ iktidarının hangi konuların siyasi çıkar uğruna pazarlık konusu olacağına ayna tutulmuş oldu.
HDP’nin desteği ile iktidar olur ve ardından anlata geldiğiniz gibi “Parlamenter Sisteme” geçerseniz, bakanlıkları kendi aranızda bölüşürsünüz.
Ağırlıklı olarak Suriye’nin kuzeyi ve Türkiye’nin güneyi ile ilgili bir gündemle hareket ettiğinden dolayı sınır güvenliğini de HDP’ye tahsis edersiniz.
Konu sınır olduğu için HDP’ye verilecek bakanlıklar arasında İçişleri ve Savunma Bakanlıkları uygun olabilir.
İsterseniz sadece sınırla ilgili bir devlet bakanlığı oluşturur, yönetimini de HDP’ye verebilirsiniz.
Hem bu arada yeni bir sınır ötesi tezkereye gerek duymazsınız.
HDP ve bileşenleri, hem sınırın kuzeyi hem de güneyi ile ilgili yıllardır yapamadıkları işleri yaparken siz de iktidarcılık oynarsınız.
“Sykes-Picot çöktü. Sıra Lozan’da” diyenlerle daha ne yapabilirsiniz ki?
Allah akıl fikir versin…
Hem “Yabancı asker maddesi” olduğu için “Hayır” oyu verdik diyeceksiniz, hem de Amerikan uçaklarının tekerleklerine asılmak için can atanlarla ve yabancı askerlerin eğitip donattıklarıyla birlikte aynı çizgiye düşeceksiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.