Müslüman hasreti çekilen insandır

A -
A +
 
"Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz. Güler yüz ve tatlı dil ile, güzel ahlakla memnun etmeye çalışınız!"
 
İyi Müslüman, Ehli sünnet itikadı üzeredir. İbadetlerini dört mezhepten birine tabi olarak yapar. Namazlarına dikkat eder. Günahlardan sakınır. Her işinde Allahü teâlânın rızasını düşünür. Allahü teâlânın sevgisine kavuşturacak işleri yapmak için gayret gösterir. Onun kullarına şefkat ve merhametle davranır. Sabreder, affeder. Her sıkıntıda, hemen karşısındakini suçlamak yerine, onu dinleyerek, anlayarak problemi çözmeye çalışır. Karşısındakinin gönlünü alır. Başkasının kusuru ile değil, kendi kusurları ile meşgul olur. Gaflet ile yaşamaz. “Allahım! Hayırlı bir ömür ver, sonumuzu hayır eyle. Son nefeste iman selameti nasip eyle” diye dua eder.
Kalp kırmaktan, gönül incitmekten çok sakınır. Kalpleri nazargâh-ı ilahi bilir. Hiç kimseye sert bakmaz, sert davranmaz. Fitne çıkarmaz. Herkese karşı, güler yüzlü, tatlı dillidir. Münakaşa etmez. Çünkü münakaşa, dostun dostluğunu giderir. Düşmanların çoğalmasına sebep olur. Herkes ile iyi geçinir. “Dostlara doğru söylemeli, düşmanları güler yüzle ve tatlı dil ile idare etmelidir” sözüne uyar.
Öfkesine hâkim olur. Yumuşak söyler, sert konuşmaz. Her günü son gün, her nefesi son nefes imiş gibi yaşar. Allahü teâlânın bir kulunu sevindirmeyi kâr bilir. İnsanların cehennem ateşinden kurtulmalarına vesile olabilmenin gayreti içindedir. Bunun için birisine Ehli sünnet âlimlerinin yazdığı bir din kitabını vermeyi kâr sayar. Sözleriyle, davranışları ile insanlara ferahlık verir. Kibirli değildir. Kendisini başkasından üstün görmez. Kendisi için istediğini din kardeşi için de ister.
Büyüklerine saygılı, küçüklerine şefkatlidir. Kimseyi incitmez. Kimsenin malına, canına, namusuna zarar vermez. Kimseyi kıskanmaz. İnsanlar yanına kolay yaklaşır. Yanına gitmekten çekinmezler. Karamsar değildir. Hadiselere olumlu yaklaşır. Her şeyin Allahü teâlânın takdiri ile olduğuna inanır. Olumsuz durumlarda bile moralini bozmaz. O durumun olumlu hâle dönmesi için hem sebeplerine yapışır, hem de Allahü tealaya yalvarır.
Yolda bir taş, diken ve çivi görse geçenlere zarar vermesin diye onları alır bir kenara kor. Karıncayı bile incitmez. İnsan, hayvan, kurtlar, kuşlar, yardıma muhtaç herkesin yardımına koşar.  Böyle bir kimseyi hem Allahü teâlâ sever hem kulları. Böyle bir kimse, hem kendi huzurludur hem  etrafına huzur verir. İşte Müslüman, bütün bu özellikleri ile hasreti çekilen bir insandır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz. Güler yüz ve tatlı dil ile, güzel ahlakla memnun etmeye çalışınız!) [Hakim]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.