Taş gibi yoğurt yapmanın sırrı… Marketten alma devri kapanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Taş gibi yoğurt yapmanın sırrı… Marketten alma devri kapanıyor

Yemek Haberleri

Evde yoğurt mayalama son dönemde yaygın hale geldi. Siz de pratik bir şekilde yoğurdunuzu kendiniz mayalayabilirsiniz. Bu yöntemli öğrenince artık marketten almayacaksınız.

Sağlığa birçok faydası olan yoğurt evde yapıldığında katkısız ve daha yararlı. Hazır yoğurtların rahatlığına alışan insan için evde mayalamak zor gelebilir. Ancak şimdi vereceğimiz tarifle gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz. Yoğurt mayalama için adımları takip etmenizi öneriyor ve yapanlara şimdiden ‘elinize sağlık’ diyoruz.

YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Nefisyemektarifleri.com’da yer alan bir içerikte; kalıp gibi çıkan sert ve kaymaklı yoğurt yapımının adımları paylaşıldı.

Tarif için malzemeler

3 kilo organik süt
1,5 tatlı kaşığı yoğurt (yoğurdun sert yerinden)

Taş gibi yoğurt yapmanın sırrı… Marketten alma devri kapanıyor

HAZIRLANIŞI

-Tencereyi sudan geçirin sütü süzerek içine koyun ve ocağı üzerine alın karıştırarak kaynatın.
-Kaynamaya başlayınca kaşık yardımıyla havalandırarak 15 dk kaynatın.
-Böyle içerisindeki su buhar yardımıyla gidiyor taşırmamaya dikkat edin.
-Kaynayan sütü soğumaya bırakın.
-Yoğurt için serçe parmağınızı süte koyun ve 5 kadar dayanıyorsa artık yoğurdumuzu mayalandırabilir.
-Küçük bir kapta 1. 5 yemek kaşığı yoğurdu alın.
-Üzerine 3 kaşık sütünüzden koyun ve güzelce karıştırın süte ilave edin ve çok güzel bir şekilde karıştırın isterseniz tencerede veya benim gibi borcam ve kavanoza boşaltın.
-Tezgaha örtü serin yoğurt su koyun üzerine kapak örtmüyoruz.
-Delikli süzgeçle kapatın tekrar bir örtü koyun 4 saat mayalandırın.
-Daha sonra örtüyü ve süzgeçi kaldırın 1 saat bu şekilde de bekletin ardından 1 gece kapaksız buzdolabında dinlendirin taş gibi yoğurdunuz hazır

MAYALAMA SICAKLIĞI NE OLMALI?

Yoğurt mayalanırken sütün sıcaklığı 35-42 derece aralığında olmalı. Dilerseniz mutfak termometresi ile ölçebilirsiniz. Eğer evinizde yoksa, parmağınızı batırarak sütün sıcaklığına bakabilirsiniz. Bu geleneksel yöntemde 7 saniye yanmadan parmağınızı sütün içinde tutuyor olmanız gerekir. Sütün çok sıcak olması yoğurdu ekşi yapabilir ya da kıvamını bozabilir.  

Taş gibi yoğurt yapmanın sırrı… Marketten alma devri kapanıyor

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

-Yoğurt mayalarken süt pastörize veya tam yağlı olmalı. Açık ve taze süt kullanacaksanız güvendiğiniz bir yerden almaya dikkat edin.
-Yoğurdu market ya da taze yoğurt mayası kullanarak yapabilirsiniz. Maya olarak taze yoğurt kullanılacaksa, mutlaka mayalama öncesinde oda sıcaklığına getirilmeli. 
- Yoğurdu mayalarken sütten bir parça alıp yoğurdu sıvı hale getirip öyle süte ekleyin. 
- Yoğurt mayalarken bir fiske tuz veya şeker kullanılabilir. Şeker, bakterilerin üremesine yardımcı olduğu için eklenebilir. Tuz, tadını biraz keskin yapabilir.  Ama her ikisinin de kullanılması elzem değil.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com, Youtube Görsel: Youtube

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...