20 yıl aradan sonra! Suriye Devlet Başkanı Esad, Çin'de diplomatik destek arıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi - Ajanslar
- Güncelleme:
20 yıl aradan sonra! Suriye Devlet Başkanı Esad, Çin'de diplomatik destek arıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi - Ajanslar

Esad, 2004 yılından bu yana ilk defa Çin Halk Cumhuriyeti'ne ziyaret ediyor. Suriye Devlet Başkanı'nın ziyaretinde ülkesine uygulanan diplomatik izolasyondan çıkış için Pekin'den destek bulmaya çalışacağı bildiriliyor. ABD basını, Çin'in de ziyaretti Orta Doğu'daki etkisini artırmak amacıyla kullanacağını yazdı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2004 yılından bu yana ilk defa ‘Küresel Güney’in lideri konumundaki Çin Halk Cumhuriyeti’ne ziyaret gerçekleştiriyor. Esad’ın iç savaş nedeniyle Batılı ülkelerinin uyguladığı ağır yaptırımların baskısını azaltmak amacıyla gerçekleştirdiği ifade edilen görüşme, dünyada da dikkatle takip ediliyor.

19. Asya Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin başkenti Hangzhou'ya ulaştı. Air China uçağıyla Hangzhou şehrine inen Esad, devlet yetkilileri tarafından karşılandı. Esad’ı taşıyan uçağın indiği esnada şehirde yoğun sisin oluşması, Çin medyası tarafından “Atmosfere daha fazla gizem kattı” şeklinde yorumlandı.

DİPLOMATİK İZOLASYONU SONLANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Esad’ın Çin ziyaretinde çok sayıda üst düzey isimle baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştireceği belirtilirken, Reuters haber ajansı ziyaretle ilgili haberde, Esad’ın birinci önceliğinin yaptırımlar altında ezilen ülkenin çıkış yolu aradığı ifade etti. Haberde, “Batı yaptırımları altında 10 yıldan fazla süren diplomatik izolasyona son vermek için daha fazla adım atıyor." denildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile görüşecek Esad'ın, Suriye'nin yeniden dünya sahnesine dönmesine yönelik kampanyasına daha fazla meşruiyet kazandırmayı amaçladığı söyleniyor. Esad; ABD, Avrupa, Avustralya, Kanada ve İsviçre tarafından uygulanan yaptırımlarla karşı karşıya kalmış durumda.

20 yıl aradan sonra! Suriye Devlet Başkanı Esad, Çin'de diplomatik destek arıyor

ÇİN'İN AMACI, ORTA DOĞU'DA ETKİ ALANINI GENİŞLETMEK

Bloomberg ise Çin'in Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını artırdığını, Esad'ın ziyaretiyle birlikte Pekin yönetiminin söz konusu bölgede etki alanını genişletmeyi hedeflediğini yazdı. Bu kapsamda Çin'in, geçtiğimiz mart ayında, İran ile Suudi Arabistan arasında arabuluculuk yaptığına işaret edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da haziran ayında Pekin'e yaptığı ziyarette Şi'nin, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi önerisinde bulunduğuna dikkat çekildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi - Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...