İran'dan Türkiye ile normalleşme planı: Esad'ın şartı ilk sırada

Düzenleyen: / Kaynak: El Vatan
- Güncelleme:
İran'dan Türkiye ile normalleşme planı: Esad'ın şartı ilk sırada

DÜNYA Haberleri  / El Vatan

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Şam yönetiminin önemli müttefiklerinden İran dikkat çekici bir öneride bulundu. İran Dışişleri Bakanı Abdüllahiyan, Türk askerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini, Şam'ın ise Türkiye’ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdi.

Türkiye, Suriye ile her iki tarafın da güvenlik endişelerini giderebilecek normalleşme çabalarını sürdürürken, İran, Suriye’nin taleplerini önceleyen bir öneride bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın talebini yenileyerek, Türk askerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesini önerdi

TÜRKİYE’NİN TERÖR ENDİŞESİNİ KABUL ETTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığının terör örgütlerinden kaynaklı olduğunu dolaylı olarak kabul eden Abdüllahiyan, söz konusu bölgeden Türkiye’nin çekilmesini ve yerine Suriye ordusunun konuşlanmasını önerdi. Abdüllahiyan, bu hamlenin Türkiye’ye yönelik Suriye’nin kuzeyinden gelebilecek terör saldırılarını da engelleyeceğini belirtti. İranlı Bakan, Suriye iç savaşında Esad yönetiminin yanında yer alan İran ve Rusya’nın da bu sürecin garantörü olabileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı’nın normalleşme önerisi, Suriye yönetimi tarafından dile getiriliyor. Şam, Türkiye ile normalleşmenin birinci şartı olarak Türk askerinin Suriye’den çekilmesini sunuyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad,  “Bizim hedefimiz Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi, fakat buna karşılık olarak Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki varlığını meşru kılmaya çalışması. Dolayısıyla Erdoğan’ın şartları altında bir görüşme gerçekleşemez. Erdoğan’la neden buluşayım ki? Bir şeyler içmek için mi?” demişti.

İran'dan Türkiye ile normalleşme planı: Esad'ın şartı ilk sırada

RUSYA’DAN ‘ADANA MUTABAKATI’ ÖNERİSİ

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarına katkı sunmak amacıyla Rusya’nın da çalıştığını ifade eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Yol haritası taslağını bu yılın Haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor” demişti. Lavrov, Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade ederek, şunları söylemişti:

Gayriresmi temaslarda anlaşmanın imzalandığı 1998 yılındaki değerlere dönmeyi teklif ettik. Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor ve kimse bunu feshetmedi.''

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: El Vatan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...