Rusya, İngiltere'ye protesto notası verdi

Düzenleyen:
Rusya, İngiltere'ye protesto notası verdi

DÜNYA Haberleri

Karadeniz'de gerginlik devam ediyor! Rusya'nın iddiasına göre, İngiliz donanmasına ait "Defender" adlı savaş gemisinin Karadeniz'de sınır ihlali yapması sonrası, Moskova yönetimi İngiltere'ye protesto notası verdi. İngiltere cephesinden cevap gecikmedi, Başbakan Johnson ise iddiaları reddetti...

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz'de "sınır ihlali yaptığı" gerekçesiyle İngiltere'ye protesto notası verdi. Gerginlik tüm hızı ile devam ederken İngilizlerden de cevap gecikmedi. İngiltere Başbakanı Johnson, Rusya'nın sınır ihlali iddiasını reddetti, işte son gelişmeler... Karadeniz’de Rusya ve İngiltere arasında dün yaşanan sıcak temasın ardından başlayan gerilim devam ediyor.

İngiltere'ye nota verdiler
Rusya Savunma Bakanlığı, dün Karadeniz'de Kırım'a yaklaşan İngiliz donanmasına ait savaş gemisi HMS Defender'a uyarı atışı yapıldığını açıklamıştı. İngiltere ise, Rusya’nın uyarı atışı yaptığına dair açıklamaları reddedmiş, HMS Defender'ın uluslararası hukuka uygun olarak Ukrayna kara sularından zararsız bir şekilde geçiş yaptığını belirtmişti. Yaşanan bu olayların ardından her iki ülkeden de peş peşe açıklamalar yapılması sonrası İngiltere'nin Moskova Büyükelçisi Deborah Bronnert, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı. Bronner ile yapılan görüşmenin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, İngiltere'ye protesto notası verildiğini duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "İngiliz Donanmasına ait geminin Rusya karasuların ağır ihlali, Rusya tarafından tehlikeli ve kışkırtıcı eylem olarak görülerek güçlü bir protestoda bulunuldu. Bu tür provokasyonların tekrarlanması durumunda oluşacak olası sonuçlardan, İngiliz tarafı sorumlu olacaktır" denildi.

İngiltere Başbakanı Johnson, iddiaları reddetti
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kırım yakınlarında Rus ve İngiliz donanmalarının karşı karşıya geldiği olayda, İngiliz savaş gemisinin yasal olarak hareket ettiğini söyledi. Johnson gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uluslararası suları kullanmanın tamamen uygun olduğunu düşünüyorum. Önemli olan nokta, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımamamız." dedi.

Olayın Ukrayna sularında gerçekleştiğini kaydeden Johnson, "Burayı (Ukrayna suları) A noktasından B noktasına gitmek için kullanmak tamamen doğruydu." diye konuştu.

İngiliz Başbakan, Rusya ile ilişkilerin tarihteki en kötü dönemde olduğu yönündeki görüşlere katılmadığını da vurgulayarak, işlerin çok daha kötü olduğu zamanları hatırladığını söyledi.

 



Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...