ABD'den açlıkla savaşan Gazzelilere havadan yardım

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD'den açlıkla savaşan Gazzelilere havadan yardım

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Mısır, BAE, Ürdün ve Belçika'nın ardından ABD'de de, İsrail'in aylardır saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de zorla aç ve susuz bıraktığı Filistinlilere yardım göndereceğini açıkladı. ABD Başkanı Biden, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını ve bölgeye daha fazla yardım ulaştırılabilmesi için İsrail ile yakın temasta olduklarını söyledi.

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları hedef alan saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, yardım beklerken İsrail tarafından vurularak öldürülen Gazzeli sivillerle ilgili olarak, "Gazze'nin kuzeyinde (Filistinlilerin) insani yardıma ulaşmaya çalışırken yaşanan olay trajik ve korkutucu. Oradaki hayatların kaybı çok üzücü" ifadesini kullandı.

HAVADAN YARDIMLAR BAŞLAYACAK

Masum insanların yiyecek bulmak için çabalarken "savaşa yakalandığını" ifade eden Biden, "Onların yardıma ulaşmaya çalışırken karşılaştıkları durumu gördünüz. Daha fazlasını yapmalıyız ve ABD olarak yapacağız" dedi. Biden, "Önümüzdeki günlerde, Ürdün'e katılarak (Gazze'ye) havadan insani yardımları atmaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

Biden, İsrail tarafıyla daha fazla insani yardımın bölgeye gönderilebilmesi için görüşmelerini sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

DENİZDEN YARDIM SEÇENEĞİ DE MASADA

ABD Başkanı Biden, İsrail ile görüşmelerinde, Gazze'ye denizden açılacak bir koridor üzerinden insani yardım ulaştırılması seçeneğini de görüştüklerini belirtti.

Sınırda bekleyen yüzlerce insani yardım tırının geçişine İsrail tarafından izin verilmesi konusunda çalıştıklarını söyleyen Biden, "Gazze'ye havadan yardım atmak kesinlikle yeterli değil. Söz konusu olan masum insanların ve çocukların hayatı" şeklinde konuştu.

ateşkes görüşmelerinde son durum ne?

İsrail ile Hamas arasında 6 haftaya varabilecek geçici bir ateşkes için de çok çabaladıklarını ifade eden Biden, bu dönemde rehinelerin serbest bırakılabileceğini ve Gazze'ye yeteri kadar insani yardımın girebileceğini kaydetti.

BELÇİKA DA AÇIKLAMIŞTI

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez de bugün X hesaplarından yaptıkları duyuruda, havadan yardım gönderme kararı aldıklarını bildirdi.

ABD açlıkla savaşan Gazzelilere havadan yardım - 1. Resim

Operasyonu Savunma Bakanlığının üstleneceğini belirten Dedonder, keşif ekibinin pratik hazırlıklar için halihazırda Ürdün'de bulunduğunu aktardı. Dedonder, Belçika Acil Müdahale Ekibi'nin (B-FAST), malzemeleri 4 Mart'ta A400M tipi askeri nakliye uçağıyla yola çıkaracağını ve en kısa sürede havadan yardımların yapılacağını kaydetti.

Gennez de "İnsanlığın Gazze'deki acısı eşsizdir. On binlerce ölü, 1 milyondan fazla yerinden edilen ve kıtlık. İnsani yardım engelleniyor veya ateş altında kalıyor. Durup izlemeyeceğiz. Belçika, Gazze halkına havadan insani yardım gönderecek" ifadelerini kullandı.

ABD açlıkla savaşan Gazzelilere havadan yardım - 2. Resim

ÜRDÜN'ÜN YARDIMLARI DEVAM EDİYOR

Ürdün ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyine gıda yardımı için 3 uçak gönderdiğini duyurdu. Ürdün ordusunun resmi internet sitesinde konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait üç C-130 tipi uçakla Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bazı bölgelere havadan gıda yardımı indirdiği belirtildi. Yardım uçuşlarının, Ürdün'ün, İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi halkını desteklemek için yürüttüğü çabalar çerçevesinde gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yardımlar, Ürdün'ün savaşın etkilerini hafifletmek, ciddi gıda ve ilaç kıtlığını telafi etmek amacıyla Gazze Şeridi'ndekilere daha fazla tıbbi yardım ve gıda yardımı göndermeye yönelik devam eden çabalarının bir parçası."

ABD açlıkla savaşan Gazzelilere havadan yardım - 3. Resim

Uçuşlar için Ürdün Marka Uluslararası Havalimanı'ndan Mısır'ın el-Ariş Havalimanı arasında kurulan hava köprüsünün kullanıldığı belirtilen açıklamada, Gazze'ye yardımların devam edeceği kaydedildi.

Ürdün ordusu dün de Umman ve Bahreyn ile işbirliği içinde İsrail saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım malzemesi indirdiklerini bildirmişti.

MISIR VE BAE DE YARDIM İNDİRDİ

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait uçakların da dün Gazze Şeridi'ne havadan insani yardım indirdiği bildirildi.

Mısır Ordu Sözcüsü Garib Abdulhafız, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır ve BAE'ye ait askeri nakliye uçaklarının, Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmak için gece saatlerinde el-Ariş kentinden kalkış yaptığını belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talimatları doğrultusunda gönderilen ve gıda, ilaç ve acil temel ihtiyaçlardan oluşan yardımların, İsrail saldırıları ve ablukası sebebiyle temel yaşam ihtiyaçlarından yoksun bırakılan bölgelere ulaştırıldığı kaydedildi. Mısır, daha önce de Gazze Şeridi'ne insani yardımları havadan indirdiğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Turhan 1 Mart 2024 23:18

Önce vurdunuz şimdi yardım yapmayı düşünüyorsunuz hiç bir toplum americayı sevmiyor bu böyle bilin

Sonraki Haber Yükleniyor...