ABD'den savaş sinyali: Meşru müdafaaya hazırız

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD'den savaş sinyali: Meşru müdafaaya hazırız

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek olan ABD Ortadoğu’daki üsleri hedef alınmaya başlayınca İran’ı uyardı. Artan saldırıları değerlendiren Pentagon Sözcüsü General Patrick Ryder, “ABD bölgedeki çıkarlarını ve personelini savunmak için meşru müdafaaya hazır” mesajı verdi.

ABD, İsrail'e yönelik desteklerinin ardından Orta Doğu'da hedef haline geldi. Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine yönelik saldırılar her geçen gün arttı. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Irak'taki vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeleri yönünde uyardı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 17 Ekim'den bu yana ABD ve koalisyon güçlerine Irak'ta 10, Suriye'de de 3 olmak üzere toplam 13 ayrı saldırı düzenlendiğini açıkladı. 

"SALDIRILARIN ARKASINDA İRAN VAR"

Pentagon Sözcüsü General Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Orta Doğu'daki gelişmeleri değerlendirdi. Ryder, 17-24 Ekim'de ABD ve koalisyon güçlerine insansız hava aracı (İHA) ve roketlerle Irak'ta en az 10, Suriye'de de 3 ayrı saldırı gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.Saldırıları düzenleyen grupların İran rejimi ve İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından desteklendiklerini bildiklerini söyleyen Ryder, "Yakın gelecekte İran'ın vekil güçlerinden ve nihayetinde İran'dan gelen ABD güçlerine ve bölge genelindeki  personeline karşı daha ciddi bir tırmanma ihtimali görüyoruz." diye konuştu.

"ABD MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANMAYA HAZIR"

Pentagon sözcüsü, ABD'nin bölgedeki çıkarlarını ve personelini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullanarak saldırılara cevap vermeye hazır olduğunu kaydetti.

ABD GEMİSİNİN ENGELLEDİĞİ YEMEN FÜZELERİ

19 Ekim'de Yemen'deki Husiler tarafından İsrail yönüne atılan 3 füzeyle ilgili bir soruya da Ryder, bu füzelerin menzilinin 2 bin kilometre civarında olduğu bilgisini paylaşarak, USS Carney tarafından düşürülmemiş olsaydı muhtemelen İsrail'e ulaşabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Pentagon, 19 Ekim'de Yemen'den Kızıldeniz boyunca İsrail yönüne fırlatılan 3 füzeye müdahalede bulunulduğunu açıklamıştı.

ABD: İRAN'I HEDEF GÖSTERDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby önceki gün yaptığı açıklamada, Irak ve Suriye'de ABD personelinin bulunduğu askeri üslere yönelik roket ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarında "artış yaşandığını" belirterek, bu konuda İran destekli grupları hedef göstermişti. 

BLİNKEN: KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında son gelişemelere dair dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.  ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasının, "İran'ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini" belirten Blinken, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin "herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu" dile getirmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...