Azerbaycan'da Aliyev ile yola devam! Oyların yüzde 92'sini aldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Azerbaycan'da Aliyev ile yola devam! Oyların yüzde 92'sini aldı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ın tüm topraklarında gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçiminde oy verme işlemi sona erdi. 'Galip halkın galip lideri' sloganı ile seçime giren Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kesin olmayan ilk sonuçlara göre yüzde 92,1 oyla kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da üst üste beşinci kez Cumhurbaşkanı seçilen Aliyev’i arayarak tebriklerini iletti.

Azerbaycanlılar, yeniden aday olan mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dahil toplam 7 aday arasından, 7 yıl Azerbaycan'ı yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. 

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. Cumhurbaşkanı seçimi için yurt içi ve yurt dışında 6 bin 500 sandık kuruldu. Farklı uluslararası örgüt ve ülkelerden yaklaşık 800 yabancı, 90 bin yerli gözlemci izlediği, yerli basının yanı sıra yaklaşık 200 yabancı gazetecinin de takip ettiği seçimde oy verme işlemi yerel saatle 19.00'da sona erdi.

Azerbaycan'da Aliyev ile yola devam! Oyların yüzde 92'sini aldı

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, oyunu işgalden kurtarılan Hankendi’de kullanmıştı

ALİYEV YENİDEN CUMHURBAŞKANI

Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in cumhurbaşkanı seçimini kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 92,1 oyla kazandığını duyurdu.

Penahov, seçimde 4 milyon 971 bin seçmenin oy kullandığını söyleyerek katılım oranının yüzde 76,73 olduğunu belirtti.

Aliyev'i yüzde 2,2 oyla bağımsız aday Zahid Oruç'un takip ettiğini belirten Penahov, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa'nın yüzde 1,99, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev'in yüzde 1,78, Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev'in yüzde 0,79, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev'in yüzde 0,66, bağımsız aday Fuat Aliyev'in ise yüzde 0,48 oy aldığını aktardı.

ERDOĞAN'DAN ALİYEV'E TEBRİK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle çıkan İlham Aliyev’i arayarak tebrik etti.

Azerbaycan'da Aliyev ile yola devam! Oyların yüzde 92'sini aldı

ÜST ÜSTE BEŞİNCİ ZAFER

Azerbaycan'ın son 21 yılında imzası bulunan İlham Aliyev, girdiği son seçimi de kazanarak 5. kez seçim zaferi yaşadı.

Haydar Aliyev'in vefatı üzerine 2003'te yapılan seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı görevini üstlenen İlham Aliyev, 21 yıllık yönetiminin ardından "galip halkın galip lideri" sloganıyla girdiği son seçimi de kazandı.

30 YIL ARADAN SONRA İLK

Öte yandan Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de sandıklar kuruldu. Böylece 30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ın tüm topraklarında seçim yapılmış oldu.

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını seçebilmek için oy kullanıldı.

Cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapıldığı Azerbaycan'da son seçim, 11 Nisan 2018'de yapılmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, erken cumhurbaşkanı seçiminin 7 Şubat'ta yapılmasına ilişkin karar almıştı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...