Balkanlar'da gerilim artıyor! ABD: Sırbistan, Kosova sınırına benzeri görülmemiş askeri yığınak yapıyor

Düzenleyen: / Kaynak: BBC - Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Balkanlar'da gerilim artıyor! ABD: Sırbistan, Kosova sınırına benzeri görülmemiş askeri yığınak yapıyor

DÜNYA Haberleri  / BBC - Anadolu Ajansı

Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilim, silahlı bir grubun saldırısı sonrasında artıyor. ABD, Sırbistan'ın Kosova sınırına benzeri görülmemiş bir askeri yığınak yaptığını belirterek, Belgrad yönetiminden güçlerini geri çekmesini istedi.

Kosova ile Sırbıstan arasında Mayıs ayındaki yerel seçimlerle başlayan gerginlik, geçtiğimiz hafta silahlı bir grubun Kosova’da gerçekleştirdiği saldırıda bir polisin ve 3 saldırganın hayatını kaybetmesiyle zirveye tırmandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, olayı terör saldırısı olarak tanımlarken, Sırbistan’ı sorumlu tuttuğunu belirtti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise NATO ve Kosova’yı suçlayarak, “ikiyüzlü” davranmakla suçladı. Vucic, "İsterseniz hepimizi öldürün. Sırbistan, oluşturduğunuz canavarın (Kosova) bağımsızlığını asla tanımayacak" dedi.

NATO’DAN HAZIRIZ AÇIKLAMASI

Kosova ile Sırbistan arasındaki yükselen gerilimle ilgili açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önlemlerin alındığını belirterek, “NATO'nun KFOR misyonu Kosova genelinde görünür ve çevik bir konumdadır. Kosova'da yaşayan tüm insanlar için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak için her zaman gerekli tüm önlemleri alacağız. Bunu tarafsız bir şekilde ve BM yetkilerimiz doğrultusunda yapıyoruz." dedi.

Sözlerine devam eden Stoltenberg, "Mayıs ayından bu yana KFOR'un varlığını ve vaziyetini güçlendirdik. Daha dün Kuzey Atlantik Konseyi mevcut durumu ele almak üzere ilave kuvvetlere yetki verdi. Komutanımızın KFOR'un görevini yerine getirebilmesi için gerekli kaynaklara ve esnekliğe sahip olduğundan emin olmaya her zaman devam edeceğiz. Gerektiğinde KFOR'un vaziyetinde daha fazla ayarlama yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Balkanlar'da gerilim artıyor! ABD: Sırbistan, Kosova sınırına benzeri görülmemiş askeri yığınak yapıyor

ABD’DEN SIRBİSTAN’A SUÇLAMA

Beyaz Saray, Sırbistan’ın gerilimi artırıcı eylemlerine devam ettiğini belirterek, Kosova sınırında benzeri görülmemiş bir askeri yığına yaptığını duyururken, Belgrad yönetiminden birliklerini geri çekmesini istedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de haftalık basın toplantısında, Sırbistan’ın askeri gücünün bölgede istikrarsızlığa neden olduğunu belirterek, "Sırbistan'ı bu güçleri sınırdan çekmeye ve hararetin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz" dedi.

GERİLİM SEÇİMLER NEDENİYLE BAŞLADI

Bölgedeki gerilim, Mayıs ayındaki yerel seçimleri Sırpların boykot etmesinin ardından, Arnavut belediye başkanlarının Sırpların çoğunlukta yaşadığı yerlere atanmasıyla başlamıştı. AB arabuluculuğunda yapılan son görüşmeler de geçen hafta sonuçsuz kalarak çöktü.

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan etti, ancak Belgrad ile birlikte müttefikleri Çin ve Rusya Kosova’yı tanımıyor. Birçok Sırp Kosova’yı uluslarının doğum yeri olarak görüyor. Kosova’nın 1,8 milyonluk nüfusunun yüzde 92'si Arnavut, yüzde 6’sı ise Sırp.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC - Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...