BM'den Netanyahu’ya 'vazgeç' çağrısı: Refah’a saldırı felakete yol açar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
BM'den Netanyahu’ya 'vazgeç' çağrısı: Refah’a saldırı felakete yol açar

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Birleşmiş Milletler yetkililerinden Jens Laerke “Refah’a yapılacak kara saldırısında çok sayıda sivil hayatını kaybeder” diyerek İsrail Başbakanı Netanyahu’ya kararından vazgeçmesi için çağrı yaptı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaptığı katliamlar sonrası 1,5 milyonu aşkın Filistinli katliamdan kaçarak bölgenin güneyine sığındı. İşgal ordusunun güneyin en büyük şehri Han Yunus’a da karadan saldırmasıyla, Filistinliler için son bir sığınak kaldı: Mısır sınırındaki Refah kenti. Hamas’ın üç aşamalı ateşkes teklifini reddeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın son kalelerinden biri olduğunu öne sürdüğü Refah’a geniş çaplı bir saldırı emri verdiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler (BM) ise Mısır sınırındaki şehre bir kara saldırısının felaket olacağını belirterek, İsrail Başbakanı’na kararından vazgeçmesi için çağrı yaptı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke “Refah’a yapılacak saldırıda çok sayıda sivil hayatını kaybeder” dedi.

“SAVAŞ SUÇU”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Yasa oldukça açık. Uluslararası hukuka göre sivil nüfusun yoğun olduğu yerleri ayrım gözetmeden bombalamak savaş suçu anlamına geliyor. Han Yunus ve Gazze’nin diğer taraflarında gördüğümüz korkunç trajedi, Refah’ta da gerçekleşmeden insani ateşkes sağlanmalıdır” diyerek İsrail Başbakanı’nı uyardı.

KATLİAM SÜRÜYOR

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanının (UAD), Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında İsrail’e karşı geçici tedbir kararı vermesinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen Tel Aviv yönetimi Divan kararlarına meydan okumaya devam ediyor. Divan, İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetmişti. Söz konusu kararın ardından İsrail’in Gazze’ye girişine izin verdiği tır sayısı yüzde 40 azaldı. Kararın açıklanmasından bugüne kadar geçen 13 günde İsrail, 1.625 Filistinliyi daha katletti, en az 2 bin 660’ını da yaraladı. 

"İSRAİL İNSANLIK DIŞI İŞKENCE YAPIYOR"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Orta Doğu ve Kuzey Afrika İletişim Direktörü Ahmed Benchemsi ve Filistin Esirler Çalışmaları Merkezi Sözcüsü Amina el-Taveel, İsrail hapishanelerinde insanlık dışı uygulamaların yapıldığını söyledi. İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria, Kudüs ve Gazze’deki Filistinlileri gözaltına alıp “idari tutukluluk” ve savaş esiri gibi “Yasa Dışı Savaşçı Yasası” kapsamında hapishanelere götürüldüğünü aktaran insan hakları savunucuları “Mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulan Filistinliler, tutukevlerinde şiddet, işkence, darp, aç bırakılma ve cinsel taciz gibi insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. 2023’ün sonu itibarıyla, Batı Şeria ve Kudüs’ten 3 bin 291 Filistinli idari tutuklu olarak bulunuyor. 45 gün boyunca herhangi bir belge olmadan gözaltında tutulmasına izin veren ve 6 ay boyunca bir avukatla görüşmeyi reddeden ‘Yasa Dışı Savaşçı Yasası’ kapsamında gözaltına alınan 661 Gazzeli var. Bu, haklarında hiçbir suçlama ve yargılama olmadan, gizli bilgilere dayalı gözaltı anlamına geliyor. İsrail cezaevlerinde toplam 8 bin 600 Filistinlinin olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...