Çin'in yayınladığı harita Güney Asya'da gerilime neden oldu

Düzenleyen: / Kaynak: CNN World
- Güncelleme:
Çin'in yayınladığı harita Güney Asya'da gerilime neden oldu

DÜNYA Haberleri  / CNN World

Çin'in yayınladığı revizyona uğramış son resmi haritası Hindistan, Filipinler ve Malezya'da tepkiye neden oldu. Komşu ülkeler, Çin'i tartışmalı bölgeleri kendi toprakları içerisinde göstermekle suçluyor.

Güneydoğu Asya’da pek çok bölgede hakimiyet tartışması yaşayan Çin ve komşu ülkeler arasında yeni bir gerilim yaşanıyor. Çin’in güncellediği yeni resmi haritasında bazı tartışmalı alanları kendi sınırları içerisinde göstermesi Hindistan, Filipinler ve Malezya tarafından tepkiyle karşılandı.

Pekin’in yayınladığı haritada Hindistan’ın Arunaçal-Pradeş eyaleti ve tartışmalı Aksai-Chin platosu Çin toprakları içinde gösteriliyor. Ayrıca Malezya’nın Sabah ve Saravak eyaletlerinin deniz alanları ile Filipinler’in deniz alanında bulunan bazı bölgeler Çin hâkimiyetinde görünüyor.

İlgili ülkelerin dışişleri bakanlıkları, Pekin yönetiminin yayınladığı haritayı kınama açıklamaları yaparken, Çin’in egemenlik haklarına tek taraflı müdahalesini reddettiklerini duyurdu.

Çin'in yayınladığı harita Güney Asya'da gerilime neden oldu

ÇİN: RUTİN UYGULAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise önceki gün yaptığı açıklamada, haritadaki revizyonların “yasalara uygun olarak egemenliğin rutin bir uygulaması” olduğunu savundu. Wang, ”İlgili tarafların objektif ve sakin kalarak konuyu aşırı yorumlamaktan kaçınmasını umuyoruz” diye konuştu.

Çin, 2006 yılından bu yana Pekin’in geçmişte “sorunlu haritalar” olarak adlandırdığı ve bölgesel sınırlarını yanlış gösterdiğini iddia ettiği haritaları düzeltmek için kendi revizyonlarını yayınlıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: CNN World
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...