‘En İyiler’ listesinde MMU paniği! MMU Kanatlanınca Dünyanın En İyi 10 Savaş Uçağı Listesi Nasıl Değişecek?

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
‘En İyiler’ listesinde MMU paniği! MMU Kanatlanınca Dünyanın En İyi 10 Savaş Uçağı Listesi Nasıl Değişecek?

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Savaş uçakları görev yaptıkları ülkelerin hava savunmasında adeta bel kemiği olan en büyük güçleri. Milli Muharip Uçak (MMU) da gökyüzünde havalanmak için gün sayıyor. Peki MMU’nun özellikleri ve bu uçaklardan ayırt edici yönleri neler?

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Dünyadanın en iyilerini sıralarken muharebe kabiliyetleri ve radarda görünmez izlerini göz önünde tutarak sizlere 10 savaş uçağı hangisi, araştırdık. 

10. JAS-39 GRIPEN

İsveç Havacılık şirketi tarafından üretilen hafif ve tek motorlu bir uçak. Savunma amaçlı tasarlandı. Yakıt aktarımı ve silah prosedürünü çok hızlı şekilde yapabilmesi öne çıkan özelliği. Fiyatı Eurofighter ve Rafal’a göre oldukça ekonomik. Bu özellikleriyle listemize 10. sıradan giriş yapıyor.

9. F-16 FIGHTING FALCON

4. nesil savaş uçağı olan F-16’ların bizim hava kuvvetlerimizde de çok önemli bir yeri var. Maliyetleri düşük ve olağanüstü manevra kabiliyetleri var. Damlacık kokpit tasarımına sahip. Ancak biliyorsunuz F-16’lar eskimeye başladı. Günümüzde modernizasyon çalışmaları ile güncellenmeye çalışılsa da zamana ayak uydurmada geri kalıyor.

8. EUROFIGHTER TYPHOON

Bu uçak Rus Mig.44 projesine karşı Avrupa’nın ürettiği bir uçak. Hatta tasarımında Rus uçağının taklit edildiği öne sürülüyor. Çeviklik ve gelişmiş elektronik sistemleri en öne çıkan özellikleri. 2 adet Eurojet motoruna sahip. Tek ve çift pilotlu versiyonları da var. Ama günümüz teknolojisinin gerisinde kaldığı için listeye son sıralardan giriyor. 

7. RAFALE

Evet listenin 7. Sırasında Fransa’nın göz bebeği Rafale tipi savaş uçakları var. Fransız Rafallar, geniş bir silah yelpazesine sahip. En önemli özelliği  ise üretminde kullanılan kompozit malzemelerin radar izini azaltması. Bu nedenle radar ekosu oldukça düşük. Olumsuz özelliği ise fiyatının oldukça yüksek olmasını göz önünde bulundurabiliriz. 

6. F/A-18 HORNET 

F-18’ler de savaş yeteneklerini ispatlamış ve geniş silah yelpazesine sahip uçaklar. Tek kişilik av ve saldırı görev yeteneklerini yerine getirebilmek için dijital bilgisayarlardaki son teknolojik gelişmelerden yararlanıyor.

6. F-15 EAGLE

F-15’ler de ABD hava kuvvetlerinin savunmasında çok önemli bir yere sahip. Yüksek manevra kabiliyetleri var. Hava muharebelerinde üstünlük sağlamak için özel tasarlanmış bir uçak. Radar ve yön bulma özellikleri de oldukça gelişmiş.

4. SU-35

Listeye 4. Sıradan giren Rus SU-35’ler, çift motorlu ve süper manevra kabiliyetine sahip çok amaçlı 5. nesil uçaklardan. Güçlü motoru ve kobra manevrası sayesinde diğer uçaklara üstünlük sağlıyor.  Ayrıca gelişmiş radar sistemleriyle 400 km uzaklığa kadar hedefleri tespit edip 30 hava hedefini aynı anda takip edebiliyor. Bu gelişmiş özelliklerinin yanı sıra düşman radarında görünürlüğü de çok düşük.

3. F-22 RAPTOR

‘Yırtıcı Kuş’ anlamına gelen adına yakışır bir tasarımı var. Hava üstünlüğü ve düşük radar izi ile görünmezliği çok yüksek bir uçak. Böylece düşman hava sahasına kolayca sızabilir. F-22 Raptor’lar tarih boyunca üretilen en güçlü ve gelişmiş savaş uçakları olarak biliniyor. Tabi bu maliyetine de yansıyor. Tek bir F-22 Raptor’ın fiyatı 150 milyon dolar.

2. SU-57

Rusya’nın 5. Nesil savaş uçağı ancak geliştirilme aşamasındaki sorunlar nedeniyle seri üretimi sürekli erteleniyor. Üst düzey özellikleri var. Yeni nesil uçaklar için gerekli tüm ihtiyaçlar ana hatları ile SU-57’de toplanmış. Rus hava kuvvetlerinin en moderni olan bu uçaklar gelişmiş bir lazer sistemi, geniş menzil ve hıza sahip.

1.F-35 LIGHTNING II

Geldik listenin ilk sırasına. F-35’lerin en önemli özelliği çok yönlü olmaları. Şöyle ki; tüm hava koşullarına uygunlar, manevra kabiliyetleri üst düzeyde ve istihbarat gözetleme kabiliyetleri yüksek. Yani tam bir savaş uçağı. Radara yakalanmaması için de tamamen kompozit görünmez bir gövdeye sahip. Ancak F-35 projesinin maliyeti beklentilerin çok üzerine çıkarak 1 trilyon doları aştı. Ayrıca uçaklarda bazı teknik hataların olduğu iddia ediliyor.

Gelelim Milli Muharip Uçağa (MMU)

Yerli savaş uçağımızın en belirgin 3 özelliği; tasarım, fiyat ve radar izi. Milli muharip uçak 5. nesilde yer alacak. Yapay zekaya sahip olması sayesinde muharebe gücü artacak. Ayrıca hem hava hava hem de hava yer muharebelerinde kullanılacak. 

‘En İyiler’ listesinde MMU paniği! MMU Kanatlanınca Dünyanın En İyi 10 Savaş Uçağı Listesi Nasıl Değişecek?

Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirildi. Milli Muharip Uçak ayrıca özgün olarak geliştirilen RAPID yazılımı ile insanız hava aracının radarda analizini yapabiliyor. Böylece görünmez olmayı başarıyor.  

Gelişmiş özelliklere sahip olan Milli Muharip Uçağın kanatlandığı andan itibaren bu listenin ilk sırasına yerleşeceğini tahmin ediyoruz.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...