İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

İsrail-Hamas çatışmasında 28 gün geride kaldı. Bölgede sıcak çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Abluka altındaki Gazze'de insani kriz derinleşirken, İsrail bir kez daha füzeleri sivil ve yaralıların sığındığı hastanelere çevirdi. Önce yaralıları taşıyan ambulans konvoyunu vuran İsrail ardından Gazze'de binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu. Peş peşe gelen saldırıların ardından çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi. İşte, dakika dakika bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin El-Kassam Tugayları İsrail'e karşı 7 Ekim'de 'Aksa Tufanı' isimli operasyon başlattı. Operasyona havadan, karadan ve denizden yapılan saldırılarla karşılık veren İsrail, Gazze'de binlerce sivilin hayatını kaybettiği katliamlar yaptı. Saldırılara tepki olarak Hizbullah grubu, Lübnan'dan İsrail'e çok sayıda füze fırlattı. İsrail-Filistin savaşında dakika dakika gelişmeler...

23:49: İsrail ordusu, ablukayı sıkılaştırdığı, yakıt girişine izin vermediği Gazze Şeridi'nde saldırılardan kaçanların sığınma merkezine dönüşen Şifa Hastanesi'nde ambulansı vurduğunu itiraf etti.

23:21 BM kuruluşları: Gazze Şeridi'nde 2 bin 326 kadın ve 3 bin 760 çocuk öldürüldü.

22:41 Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Başkanı Francesco Rocca, Şifa Hastanesi yakınındaki hasta ve ambulanslara yapılan saldırıların korkunç ve dehşete düşürücü görüntülerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

OKULU BOMBALADILAR

22:20 İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı bir okulu bombaladığı, saldırıda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

21:41 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’nin bahçesinde bulunan ambulans konvoyuna düzenlediği saldırıya ilişkin, “İçinde hastalar ve yaralılar olan ambulanslar saldırıya uğradı. Uluslararası toplumun harekete geçmesi için daha fazla ne olmalı?” dedi.

21:10 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi'nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yakınında hastaları tahliye eden ambulans konvoyuna düzenlenen, ölüm ve yaralanmalara neden olan saldırı karşısında tamamen dehşete düştüklerini belirtti.

ŞİFA HASTANESİ'NE SALDIRIDA 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

20:38 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

20:34 Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'de Şifa Hastanesi, Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'nin çevresini vurduğu belirtildi.

19:07 Gazze sınırında gazetecilerin bulunduğu bölgeye roket düştü.

18:29 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun yoğun şekilde saldırdığı Gazze Şeridi'ndeki Hamas'ın elinde bulunan esirler serbest bırakılmadan "geçici insani ateşkes teklifini reddettiklerini" söyledi.

AMBULANS KONVOYU VURULDU

18:01 İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu. Peş peşe gelen saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kudra, "Kızılhaç ve Kızılay'ı bilgilendirdik, tüm dünyayı bilgilendirdik, o kurbanlar o ambulanslarda can verdi. Bu bir tıbbi konvoydu." açıklamasını yaptı. 

El Kudra, ayrıca  saldırıya uğrayan tıbbi konvoyda yer alan ambulansların her birinin ortalama 15 ile 20 yaralı taşındığını söyledi. Kudra, "Bunlar hastanede müdahale edemediğimiz ağır yaralılardı." dedi.

İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi'nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı'na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İSRAİL BİR KEZ DAHA HASTANE BOMBALADI

17:58 İsrail ordusu, Gazze'de binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurdu.

Şifa Hastanesi Doktoru Fadya Malhis, İsrail'in saldırısı sonrası "Yaralılarımız şehit oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Çok vahim durumdayız." diye  konuştu.

İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

GAZZE'NİN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENEMEZ

16.52 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sadece Gazze'de değil aynı zamanda Batı Şeria'da sivillerin korunması gerektiğini vurguluyorum. Filistinli sivilleri korumak için daha çok çaba göstermeliyiz. Çatışmanın diğer bölgelere yayılmalısını önlemeliyiz. Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması konusunda başından beri çok netiz. ABD'li Bakan Blinken, Gazze'de (Hamas'la ilgili) statükonun devam edemeyeceğini savunarak, "İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz" dedi.

NETANYAHU ASKERLERİNE MEKTUP

15.26 - Netanyahu, İsrail askerlerine yazdığı bir mektupta, 'Bu, ışığın oğulları ile karanlığın oğulları arasındaki bir savaştır' dedi. Netanyahu, İsrailoğullarının İncil'deki düşman milletine atıfta bulunarak 'Amalek'in size ne yaptığını hatırlayın' dedi. 'Öldürülen, yaralanan, kaçırılan kardeşleriniz var' diyen Netanyahu sözlerine şöyle devam etti;

'Onlar adına, amacı düşman Hamas'ın yok edilmesi, rehinelerimizin geri verilmesi, ülkemizin, vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın güvenliğinin sağlanması için bir kampanya başlattık. Işık karanlığı yenene kadar misyonumuzdan vazgeçmeyeceğiz. İyilik, bizi ve tüm dünyayı tehdit eden aşırı kötülüğü yenecektir.

14.37 - İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

BLİNKEN'DAN REHİNE AÇIKLAMASI

14.22 - ABD Dışişleri Bakanlı Blinken, İsrail'de yaptığı açıklamada, "Birlikte güçlü bir şekilde duruyoruz. İsrail kendini koruma ve görevine sahip. Bir daha bunu yaşamamaları için elimizden geleni yapacağız. Siviller çapraz ateşte kaldıkları için onlar için de elimizden geleni yapacağız. 7 Ekim'de olanlardan sorumlu değiller, insani yarım için çalışıyoruz. Her saniye rehinelerimizi düşünüyoruz. Onlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

14.19 -  Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 166 artarak 9 bin 227'ye yükseldi. Ölenlerden 3 bin 826'sı çocuk, 2 bin 405'i kadın.

14.13 - İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bugün yapacağı konuşma öncesindeki açıklamasında, İsrail ordusunun ülkenin kuzeyinde 'yüksek alarm durumunda' olduğunu söyledi. Hagari, İsrail ordusunun her cephede saldırılara karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

13.30 - Fransa Hükümet Sözcüsü Oliver Veran, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıları "şiddetle kınadıklarını" açıkladı. 

13.20 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret etti. Blinken, Tel Aviv kentinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

12.52 - İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da Cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere müdahale etti. Polisin içeri almadığı halk namazlarını geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi yine sokakta kıldı.

GAZZE'Lİ İŞÇİLER GERİ DÖNDÜ

12.12 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nda ismini paylaşmak istemeyen bir güvenlik kaynağının verdiği bilgiye göre, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan ve sınır dışı edilen binlerce Filistinli işçi Gazze'ye ulaştı. İsrail güçlerinin sınır kapısına 2 kilometre uzaklıkta bıraktığı işçiler Gazze'ye yürüyerek girdi. İşçiler Gazze'nin Refah şehrine ulaşırken, İsrailli yetkililer işçilerin tüm paralarına ve cep telefonlarına el koydu. Haaretz gazetesinde dün yer alan haberde, İsrail kabinesinin İsrail ve Batı Şeria'daki tüm Gazzeli işçileri geri gönderme kararı aldığı belirtilmişti. İsrail’de çalışma iznine sahip Gazzeli binlerce işçi, 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından Gazze'deki ailelerinin yanına dönememişti.

İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

11.45 - Güney Kore ziyareti sırasında gazetecilere açıklama yapan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar "İsrail'in kendisini savunma ve Hamas'ın peşine düşme hakkı olduğuna ve bunu yeniden yapamayacaklarına kuvvetle inanıyorum. Şu anda olduğunu gördüğüm şey ise yalnızca meşru müdafaa değil. Bu, daha çok intikama yaklaşan bir şey gibi duruyor, böyle bir şeye benziyor. Olmamız gereken yer burası değil. Bence bu İsrail'in gelecekte özgürlük ve güvenliği garanti etme yolu da değil" ifadelerini kullandı.

10.33 - Irak'ın kuzeyindeki IKBY’nin Erbil kentine bağlı Harir ilçesinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri askerlerinin bulunduğu üs, 2 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındı.

TÜM İLİŞKİLER KESİLİYOR

10.33 - Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada "İsrail Gazze’yle tüm ilişkilerini kesiyor. Bundan sonra Gazze’den Filistinli işçi gelmeyecek. Savaş başladığı sırada İsrail’de bulunan Gazzeli işçiler de geri gönderilecek" ifadeleri yer aldı. 

10.28 - Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yayımladı.

Açıklamada, 3 Hizbullah mensubunun "Kudüs uğruna şehit olduğu" ifade edildi.

BLİNKEN İSRAİL'DE

09.59 - İsrail'e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken ilk olarak Başbakan Netanyahu ile görüşecek. Blinken'ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid ile de görüşeceği belirtiliyor.

06:42 Latin Amerika ülkeleri, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği bombalı saldırıları kınadı.

WAGNER SAVAŞA DAHİL OLUYOR

06.13 - Bütün bu saldırıların ardından Wall Street Journal (WSJ) ortaya çarpıcı bir iddia attı. WSJ,  'ABD, Rusya'daki Wagner Grubunun Hizbullah'a Hava Savunma Sistemi Göndermeyi Planladığını Açıkladı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'ABD'li yetkililerin istihbarata dayandırdığı bilgiye göre, Rus paramiliter örgütü Wagner Grubu, Lübnanlı milis grubu Hizbullah'a bir hava savunma sistemi sağlamayı planlıyor. Göndermeyi planladıkları Rus SA-22 sistemi, uçakları engellemek için uçaksavar füzeleri ve hava savunma silahları kullanıyor' denildi.

İSRAİL'E KARŞI İKİNCİ CEPHE OLUŞABİLİR

ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kilit rol oynayan Wagner paramiliter grubunun, İsrail'e karşı ikinci bir cephe belirirken Hizbullah'a uçaksavar sistemi sağlayabileceğine inandığını yazan WSJ aynı haberde 'Lübnanlı militan grup potansiyel olarak İsrail'e karşı ikinci bir cephe oluşturabilir' yorumunda bulundu.

İsrail Gazze'de ambulans konvoyunu vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

SURİYE'YE SALDIRILARIN SEBEBİ AÇIKLANDI

Bölgedeki hava üstünlüğü tamamen İsrail'in elinde. Askeri uzmanlar Rus SA-22 sisteminin Hizbullah'a verilmesi durumunda bölgedeki bu dengenin İsrail aleyhinde değiştireceği görüşünde. Times of Israel'e göre, İsrail, gelişmiş silahların Hizbullah'a aktarılmasını engellemek amacıyla uzun süredir Suriye'de saldırılar gerçekleştiriyor.

Pantsir olarak da bilinen SA-22, uçakları, helikopterleri, İHA'ların balistik füzelerini ve seyir füzelerini imha edebilen, kamyona monteli kısa menzilli bir hava savunma bataryasıdır.

06:06 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskında 4 Filistinli öldürüldü.

05:19 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail'in Gazze'de "beyaz fosfor bombası" kullanmasına tepki gösterdi. Petro, X hesabında İsrail'in Gazze'de "beyaz fosfor bombası" kullandığı anın görüntülerine yer vererek "Videoda gördüğünüz bomba beyaz fosfordan yapılmıştır. Kimyasal cilde yapışır ve kemiklere nüfuz eder. Yoğun acı içerisinde öldürür. Bunu İsrail Devleti attı." ifadelerini kullandı. Uluslararası hukuk açısından bunun savaş suçu teşkil ettiğini belirten Petro, "Aşağıda oynayan çocuklar var. Bombanın atıldığı yer Birleşmiş Milletlere (BM) aittir. Uluslararası hukuk keyfi değildir ve dünyadaki tüm ulusları bağlar. Savaş suçlusu; dini, ideolojisi ve milleti ne olursa olsun yargılanmalı ve hapsedilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

02:26 ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçiler tarafından İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketi talebinde bulunulan yasa tasarısını onayladı.

02:04 İsrail'de Bakanlar Kurulu, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar verdi.

01:57 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Filistin'deki son gelişmeleri görüştü.

00:52 Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

00:47 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentini hedef alan bombardımanında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişinin öldüğü bildirildi.

00:35 Fransa'nın başkenti Paris'te Filistin'e destek için toplanan göstericiler İsrail-Filistin çatışmasının sona ermesi çağrısında bulundu.

00:14 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas'ın "yeniden toparlanmasına" yol açacağına ilişkin endişelerden dolayı İsrail ve Hamas arasında ateşkesi desteklemediklerini bildirdi.

00:08 Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da, binlerce kişinin katılımıyla Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

00:07 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Cibaliya mülteci kampının İsrail için "yasal bir hedef" olup olmadığına ilişkin soruya yanıt vermekten kaçındı.

00:05 Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, İsrail'in Gazze'deki vahşetinin savaş suçu anlamına geldiğini belirterek, bu kıyıma derhal son verilmesi gerektiğini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
recep 3 Kasım 2023 10:10

Rusyanin bu kakari sevindiricidir.

ssda 3 Kasım 2023 09:50

rusya üvey evlat muamelesinden bıktı, dayatmalardan usandı.ortadoğuda söz sahibi olmak istiyor anlaşılan

Sonraki Haber Yükleniyor...