İngiliz Müzesi Gana'ya 32 tarihi eseri iade etmek zorunda kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İngiliz Müzesi Gana'ya 32 tarihi eseri iade etmek zorunda kaldı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum ile Victoria ve Albert Müzesi (V&A), Gana'ya Asante Kraliyeti'ne ait 32 tarihi eseri iade etti.

İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum ile Victoria ve Albert Müzesi (V&A), Gana'ya Asante Kraliyeti'ne ait 32 tarihi eseri iade etti. Gana tarafından yapılan açıklamada, aralarında altın ve gümüş kıyafetler​​​​​​​in de olduğu eserlerin Ashanti vilayetinin başkenti Kumasi'deki Manhyia Sarayı Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi. 

Gana'da 1874'deki Sagrenti Savaşı'nda İngiliz askerleri tarafından yağmalanan bu eserler, 1965'ten bu yana İngiltere'deki farklı müzelerde sergileniyordu.

Gana'ya ait sömürge öncesi ve kolonyal dönemde kaçırılan yüzlerce tarihi eser, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çeşitli müzelerde yer alıyor.

ÇALINMA OLAYLARI MÜZEYİ VURDU

British Museum'da gerçekleşen bazı eserlerin çalınması olayı üzerine Gana eserlerini talep etmişti. Bunun üzerine, ocak ayında "Asante Kraliyet mücevherleri" olarak bilinen Gana'ya ait altın eserleri, sergilenmesi için 150 yıl sonra bu ülkeye gönderme kararı aldığını duyurmuştu.

Özellikle British Museum'da eserleri sergilenen ülkeler, geçen yıl bu müzenin depolarından yaklaşık 2 bin parçanın kaybolması, çalınması ve zarar görmesi haberlerinin ardından eserlerini geri istemişti.

SUNAK'IN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Bu ülkeler arasında Gana ve Türkiye de bulunurken, Yunanistan ise yıllardır talep ettiği Elgin mermerlerini geri almak için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Son olarak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İngiltere ziyareti kapsamında Başbakan Rishi Sunak'la görüşmesinde, Elgin mermerleri konusunu açacağını söylemişti. Sunak, bu açıklamalar üzerine Miçotakis'le görüşmesini iptal etmişti.

 

İngiltere, müzelerinde bulunan başka ülkelere ait eserleri koruduğunu, geçmişte resmi yollarla ülkeye getirdiğini ve söz konusu ülkelerin tanıtımına katkı sunduğu gerekçeleriyle iade etmiyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...