İran'da Kasım Süleymani anmasında bombalı saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İran'ın Kirman kentinde Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde 10 dakika arayla art arda 2 patlama meydana geldi. İran devlet televizyonunun terör saldırısı olarak duyurduğu patlamalarda en az 103 kişinin öldüğü ve çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

Orta Doğu'da 2024'ün ilk günlerinde de tansiyon yüksek. Dün Lübnan'da gerçekleştirilen hava saldırılarının ardından bir patlama da İran'da gerçekleşti. 

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İran devlet televizyonu, Kasım Süleymani'nin Kirman kentindeki mezarında düzenlenen anma töreni sırasında art arda gerçekleşen iki patlamada en az 103 kişinin hayatını kaybettiğini, duyurdu. İlk gelen bilgilere patlama sonucu çok sayıda yaralının olduğu aktarıldı.

İran'da Kasım Süleymani anmasında bombalı saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İran medyası gerçekleşen patlamaları terör saldırısı olarak duyurdu. 

Patlamalar, İran'ın üst düzey komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020 yılında Bağdat Havaalanı'nda bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesi nedeniyle düzenlenen anma tören sırasında gerçekleşti. 

İran'da Kasım Süleymani anmasında bombalı saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

"UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATILDI"

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, ilk patlamanın Kasım Süleymani'nin mezarının yaklaşık 700 metre uzağında, ikincisinin ise yaklaşık bir kilometre uzakta meydana geldiğini bildirdi. İlk patlama yerel saatle 15:04'de ikincisi, 13 dakika sonra gerçekleşti. İran'ın Tasnim ajansına konuşan kaynaklar ise patlamaların bomba yüklü valizler üzerinden uzaktan kumandayla patlatıldığını söyledi.

İran'da Kasım Süleymani anmasında bombalı saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

KASIM SÜLEYMANİ NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?  

3 Ocak 2020'de ABD, Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in konvoyuna MQ-9 isimli SİHA ile hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda komutanlar Kasım Süleymani ve  Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplamda 10 kişi hayatını kaybetti. 

O dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini açıklamıştı. Bunun ardından İran da 8 Ocak'ta ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu.

ABD'nin saldırısında Amerikan askerlerinden ölen olmamış ancak daha sonra 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı.

İran yargısı, "Kasım Süleymani ve çevresine karşı terör eylemleri gerçekleştirmek, terörizmi teşvik ve temel insan haklarını ihlal" gibi suçlamalar nedeniyle Trump dahil 73 ABD'li hakkında 27 Eylül'de iddianame hazırlandığını duyurmuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...