İsrail, Hamas'ın esir aldığı askerlerini tartışıyor! Hannibal protokolü devreye girebilir...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail, Hamas'ın esir aldığı askerlerini tartışıyor! Hannibal protokolü devreye girebilir...

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail'de, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonuyla esir aldığı askerlerin akıbeti tartışılıyor. Aileler, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik bombardımanının yakınlarının hayatını tehlikeye atıyor eleştirisinde bulunurken, Tel Aviv'de Hannibal protokolünün devreye alınması fikri ön plana çıkıyor.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ operasyonu gerçekleştirdi. İsrail’de aralarında 250’den fazla askerin de olduğu bin 300 kişi ölürken, çok sayıda askerin de esir alındığı duyuruldu.

İSRAİL BOMBARDIMANA DEVAM EDİYOR

İsrail, esir alınan askerlere rağmen 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun bombardımanına devam ederken, Hamas’tan yapılan açıklamada söz konusu saldılar sonucu 4 esirin hayatını kaybettiği bildirildi.  

Esir alınan askerlerin anne-babaları İsrail basınına yaptıkları açıklamalarda Netanyahu yönetiminin ayrım gözetmeksizin düzenlediği saldırıları eleştirerek yakınlarının hayatlarının tehlikeye atıldığını ifade ederek, saldırıların sonlandırılması çağrısında bulunuldu.

İsrail, Hamas'ın esir aldığı askerlerini tartışıyor! Hannibal protokolü devreye girebilir...

HANNİBAL PROTOKOLÜ

İsrail, daha önce de esir alınma olaylarıyla karşı karşıya kalmasına rağmen tartışmalar devam ediyor. Rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili tartışmalarda gündeme gelen bir konu da İsrail’in 1986 yılından beri uyguladığı ‘Hannibal protokolü’ merkezi bir noktada yer alıyor.

İsrail askerlerinin kaçırılmasını önlemek amacıyla başlatılan ve yıllar içinde çok sayıda değişime uğrayan protokol, askeri sır olduğu için içeriği tam olarak bilinmiyor. Ancak “kaçırılan askerin ölümü pahasına kaçırmanın durdurulmasına” kadar giden bir dizi prosedürden oluşuyor.

“KAÇIRANI DA KAÇIRANI DA ÖLDÜR”

İsrail içinde de tartışmalı olan Hannibal protokolü, her rehine olayı için uygulanmıyor. “Kaçıranı da kaçırılanı da öldür!” diye de tanımlanan ve İsrail ordusunun bir askerin kaçırılmasına engel olmak amacıyla aşırı güç kullanmasına izin veren Hanninal Protokolü, kaçıranı etkisiz hale getirebilmek amacıyla gerektiğinde kaçırılan askerin hayatının tehlikeye atılabilmesini de öngörüyor. Bu protokolün bir benzerinin, yakın zamanda İsrail güçleri için devreye sokulabileceği öne sürülüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...