İsveç'ten NATO onayı sonrası Üçlü Muhtıra açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsveç'ten NATO onayı sonrası Üçlü Muhtıra açıklaması

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsveç geçtiğimiz ay Türkiye'nin de onay vermesi ile NATO biletini almıştı.Türkiye'nin hassasiyetleri hatırlatılarak verilen onayın ardından İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Üçlü Muhtıra'da yer alan terörle mücadeleye ilişkin taahhütleri yerine getireceklerini belirterek, ilk adıma ilişkin açıklamada bulundu.

Stokholm'den Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasından imzalanan Üçlü Muhtıra'ya ilişkin yeni bir açıklama geldi. 

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström muhtıradaki terörle mücadeleye ilişkin taahhütlerin yerine getirileceğini belirterek, ilk toplantıda güvenlik anlaşması üzerinde ilerlemeye hazır olduklarını açıkladı.

Billström, "Türk parlamentosu İsveç'in NATO'ya katılımını onayladı. Taahhütlerimizi elbette yerine getireceğiz. Zaten iletişim halindeyiz." dedi.

MEKANİZMA KALICI OLACAK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğünü dile getiren Billström, "Söz konusu organın ilk toplantısını düzenleyerek güvenlik anlaşması üzerinde ilerlemeye hazırız. Madrid'deki NATO zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında oluşturulan kalıcı ortak mekanizmayı da sürdüreceğiz. Bu mekanizma kalıcı olduğu için sağlam kalacaktır." diye konuştu.

Billström, bu işbirliğini sabırsızlıkla beklediğini vurgulayarak, "Terörle mücadelede bu kadar yakın bir işbirliğinin gelecekte hem Türkiye hem de İsveç açısından iyi olacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

ABD'NİN F-16 SATIŞI

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin soruya Billström, "Elbette NATO ittifakını güçlendiren her şey memnuniyetle karşılanır. Türk Hava Kuvvetlerinin geliştirilmesi de elbette bu yönde atılmış bir adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

MACARİSTAN'DAN ONAY BEKLİYORLAR

Billström, Macaristan parlamentosunun da NATO üyeliğine onay vermesini beklediklerini belirterek, Türkiye dahil bu adımları atan tüm üye devletlerin desteğini hissettiklerini, "teşkilatın yeni bir üyesi olarak memnuniyetle karşılandıklarını" dile getirdi.

Bakan Billström, "İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile (Macaristan) Başbakan Orban arasında bir mektup alışverişi oldu, bu konuda sonuç ne olacak, göreceğiz." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...