Jack Teixeira: Pentagon belgelerinin sızdırılması nedeniyle tutuklanan kişi kim?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Jack Teixeira: Pentagon belgelerinin sızdırılması nedeniyle tutuklanan kişi kim?

DÜNYA Haberleri

Çok gizli askeri istihbarat kayıtlarını internete sızdırmakla suçlanan ABD Ulusal Hava Muhafızları'nın 21 yaşındaki üyesi, gizli materyalleri yasa dışı bir şekilde kopyalamak ve iletmekten yargılanıyor. Peki Jack Douglas Teixeira kimdir? Detaylar haberimizde.

Dünyanın konuştuğu "köstebek" Jack Douglas Teixeira, çok sayıda yüksek derecede gizli belgeyi internete sızdırdığı iddiasıyla bu hafta yakalandı.

İşte onun hakkında bildiklerimiz.

AİLE GEÇMİŞİ

21 yaşındaki Teixeria, Perşembe günü annesi ve üvey babasının Massachusetts'teki North Dighton'daki evinde ağır silahlı FBI ajanlarından oluşan bir ekip tarafından kıskıvrak yakalandı ve Cuma günü Boston'da bir federal yargıç huzuruna çıkarıldı.

Teixeira, üvey babası gibi Massachusetts'teki Ulusal Hava Muhafızları'nda görev yaptı.

Üvey babası Thomas Dufault, Teixeira'nın da bulunduğu 102. İstihbarat Kanadı'ndan 2019'da astsubay üstçavuş olarak emekli oldu.

Jack Teixeira: Pentagon belgelerinin sızdırılması nedeniyle tutuklanan kişi kim?

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ UZMANI

Teixeira, "Siber Taşıma Sistemleri Uzmanı" olarak çalıştı ve Rhode Adası yakınlarındaki Otis Hava Ulusal Muhafız Üssü'nde 1. sınıf bir havacıydı.

Massachusetts Ulusal Muhafızlarının 102. istihbarat kanadı olan birim, ordunun birçok birimine istihbarat desteği sağlamaktan sorumludur.

Teixeira, Ulusal Muhafızların kendi eyalet veya bölgelerinin valisine rapor veren bir parçası olan Ulusal Hava Muhafızlarına 2019'da katıldı.

Ulusal Muhafız, genellikle sivil işler yapan veya okullara devam eden ve genellikle yerel acil durumlara yanıt veren yedek birliklerden oluşur.

Teixeira, esasen tam zamanlı bir üye olduğu anlamına gelen 'Title 10' yetkisi altındaydı.

Cuma günü yayınlanan bir beyana göre, Teixeira yalnızca "çok gizli" bir güvenlik iznine sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda 2021'den beri "hassas bölmeli erişimi" sürdürdü ve bu da ona yüksek düzeyde gizli bilgilere geniş erişim fırsatı sağladı.

Teixeira'nın neden bu kadar yüksek bir güvenlik iznine ihtiyaç duyduğu belli değil, ancak bunun bir nedeni, bilişim teknolojileri uzmanı rolünde yüksek güvenlikli sistemler üzerinde çalışması için buna ihtiyaç duyulmuş olması olabilir.

Jack Teixeira: Pentagon belgelerinin sızdırılması nedeniyle tutuklanan kişi kim?

DISCORD SUNUCUSUNDA PAYLAŞTI

Yeminli bir beyan, Teixeira'nın Aralık 2022 civarında sosyal medyada gizli bilgiler yayınlamaya başladığını söyledi.

Teixeira, tam olarak açıklığa kavuşturulmamış nedenlerden dolayı hassas belgeleri, popüler bir anlık mesajlaşma platformu olan Discord'da silah ve cephane odaklı bir sunucuya yönelen genç oyunculardan oluşan bir ekiple paylaştı.

Jack Teixeira: Pentagon belgelerinin sızdırılması nedeniyle tutuklanan kişi kim?

BİLGİ SIZDIRMANIN CEZASI NEDİR?

Cuma günü kamuoyuna açıklanan bir suç duyurusunda Teixeira, gizli savunma kayıtlarını yasa dışı bir şekilde kopyalamak ve bulundurmakla suçlandı.

Her suçun 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği ve yüzlerce belgenin paylaşıldığı iddia edildi.

ABD Ordusu’nda görev yapmış olan Er Chelsea Manning, 2010 yılında WikiLeaks'te ortaya çıkan belge, video ve diplomatik yazışmaları paylaştığı için 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı, ancak 2017'de serbest bırakıldı.

Kaynak: Reuters

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...