Kara Kıta'da başkaldırı bitmiyor! Darbe girişimi engellendi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC News
- Güncelleme:
Kara Kıta'da başkaldırı bitmiyor! Darbe girişimi engellendi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı, BBC News

Kara Kıta olarak anılan Afrika'da darbe haberlerini sık sık duyarken bu kez başarısız bir girişim söz konusu oldu. Burkina Faso, iki gün önce bir darbe girişiminin engellendiğini duyurdu.

Burkina Faso askeri yönetimi, 26 Eylül'de bir darbe girişimin bastırıldığını duyurdu. Darbe söylentileri sonrası çok sayıda göstericinin sokağa inmesine sebep olan olaylarla ilgili açıklama yapan hükümet, Burkina Faso istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından bir darbe girişiminin engellendiğini aktardı.

"DARBECİLERİN MASKESİ DÜŞÜRÜLECEK"

Olayla ilişiği bulunan çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirilen açıklamada, hükümetin darbe girişiminin arkasındakilerinin maskesini düşürüp, olayı bütün çıplaklığıyla gün yüzüne çıkaracağı vurgulandı.

SON DARBE 2020'DE OLMUŞTU

Burkina Faso'da ordu, ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek Eylül 2020'de iktidara el koymuş ve Yüzbaşı İbrahim Traore ülkenin lideri olmuştu.

60 YILDA 9 DARBE

Batı ve Orta Afrika’daki bazı eski Fransız sömürgeleri, Rusya ve Fransa arasında nüfuz mücadelesine sahne oluyor. 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlık kazanıldığından bu yana ülkede dokuz darbe oldu.

BURKİNA FASO ECOWAS'A REST ÇEKMİŞTİ

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.

ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali de daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını açıklamışlardı.

Bildiride, Nijer'e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...