Kolombiya, İsrail ile ilişkileri askıya aldı: Gazze'dek soykırımı desteklemiyoruz! Yaptıkları için af dileyecekler

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kolombiya, İsrail ile ilişkileri askıya aldı: Gazze'dek soykırımı desteklemiyoruz! Yaptıkları için af dileyecekler

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kolombiya Devlet Başkanı Petro ile İsrail arasında sosyal medyada Gazze'deki bombardımana ilişkin tartışma büyüyor. Petro, İsrail'in Gazze'de soykırım uyguladığı ifade ederek "Soykırımı desteklemiyoruz" açıklamasında bulundu ve ilişkileri askıya alabileceklerini duyurdu. İsrail ise karşılık olarak Kolombiya'ya savunma ürünleri ihracatını askıya aldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık onurunu zedeleyen ve katliam olarak tanımlanan saldırıları 724’ü çocuk 2 bin 450 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İsrail ordusu, 2,2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de ayrımsız bombardımanla ‘zorla göç’ oluşturmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler, İsrail saldırılarında kaçarak başka bölgeye sığınan Filistinli sayısının 400 bini aştığını duyurdu. İsrail’in bu saldırıları uluslararası kamuoyunda tepkiye neden oluyor.

KOLOMBİYA’DAN İSRAİL’E TEPKİ

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’nın Devlet Başkanı Gustavo Petro, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Filistinli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, İsrailli çocukların huzur içinde uyumasıdır. İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır.” İfadesinin kullanarak tepki göstermişti.

Petro’nun tepkisi sonrasında İsrail, Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararı aldı. Petro, söz konusu karara tepki göstererek X sosyal medya hesabından sert bir açıklamada bulundu.

Petro, "İsrail ile dış ilişkileri askıya almamız gerekiyorsa alırız. Soykırımı desteklemiyoruz. Kolombiya Cumhurbaşkanı'na hakaret edilmez. Latin Amerika'yı Kolombiya ile gerçek anlamda dayanışma göstermeye davet ediyorum. Büyük Chaco savaşında olduğu gibi son sözü tarihin birikimi söyleyecektir. Ne Yair Klein ne de Raifal Eithan, Kolombiya'daki barışın tarihinin ne olduğunu söyleyemeyecek. Kolombiya'daki katliamı ve soykırımı onlar başlattı. İsrail halkından Kolombiya'daki barışa, Filistin ve dünya barışına yardım etmelerini talep ediyorum."

Kolombiya, İsrail ile ilişkileri askıya aldı: Gazze'dek soykırımı desteklemiyoruz! Yaptıkları için af dileyecekler

"AUSCHWİTZ VE GAZZE'DEKİ KIYIM İÇİN AĞLAYACAKLAR"

Kolombiya'nın özgürlük kahramanlarını anımsatan Petro,"Bolivar ve Narino'nun bize öğrettiği gibi Kolombiya egemen, bağımsız ve adil bir halktır. Bir gün İsrail ordusu ve hükümeti, adamlarının sebep olduğu soykırımı başlattıkları için bizden af dileyecek. Onlara sarılacağım ve onlar Auschwitz ve Gazze'deki kıyım için ağlayacaklar."

İSRAİL'DEN PETRO'YA TEPKİ

İsrail, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cohen'in talimatıyla Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika İşlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Büyükelçi Yonatan Peled, Dışişleri Bakanlığına çağırdığı Menjarez'e, Petro'nun, İsrail karşıtı ve antisemitik açıklamalarından duyulan hoşnutsuzluğu iletmişti.

Peled, görüşmede, "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiğini belirtmişti.

İsrail, Petro'nun açıklamalarına tepki olarak Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurmuştu.

Kolombiya, İsrail ile ilişkileri askıya aldı: Gazze'dek soykırımı desteklemiyoruz! Yaptıkları için af dileyecekler

PETRO'DAN FİLİSTİN'E DESTEK

Petro, 9 Ekim'de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'ın saldırısına cevap verme şeklini eleştirmişti.

İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli çocukların fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşan Petro, "Filistinli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, İsrailli çocukların huzur içinde uyumasıdır. İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır." ifadesini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...