Komedi filmi gibi! İran dünyada ilk diye duyurdu, alay konusu oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Geçtiğimiz günlerde İran, şu anda dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarını elinde bulunduran ABD'ye karşı bir hamlede bulundu ve 'kuantum işleme algoritmasının ilk ürünü' olarak yeni bir kuantum işlemcisini tanıttı. Yüksek askeri teknoloji ürünü olan bu kuantum işlemcisi, ayrıca su üstü gemilerini de tespit edebiliyor. Ancak İran'ın tanıttığı ürün alay konusu haline geldi.

Dijital çağın hızla ilerleyen teknolojileri arasında yer alan kuantum işlemciler, bilgisayar biliminde devrim niteliğinde bir adım olarak kabul ediliyor. Bu olağanüstü yeteneklere sahip cihazlar, geleneksel bilgisayarların sınırlarını aşarak, hesaplama gücünde büyük bir sıçrama sağlamayı hedefliyor. İran da kendisini bu alanda çalışmalarını artırmış gibi gösterdi.

İran, geçtiğimiz günlerde 'yüksek askeri teknoloji ürünü' tanımıyla bir kuantum işlemcisi tanıttı. Ancak bu ürünün aslında Amazon'da satıldığı ve anlattıkları gibi kendilerine ait yeni bir buluş olmadığı ortaya çıktı.

İRAN İLK DEDİ, HER YERDE SATILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

İslam Cumhuriyeti Ordusu Koordinatör Yardımcısı ve eski Donanma Komutanı Tuğamiral Habibullah Sayyari, ülkenin modern teknolojilerdeki ilerlemeleri hakkında yaptığı konuşmanın ardından cihazı resmen tanıttı. İran’ın tanıttığı 'kuantum işlemcisinin' ABD merkezli donanım ve yazılım şirketi Digilent'in yaklaşık 600 dolara piyasada bulunan düşük maliyetli bir geliştirme kartı olduğu kısa sürede fark edildi. Bu kart, Türkiye’deki çeşitli e-ticaret platformlarında da 15 bin TL civarında bir fiyata satılıyor.

Geliştirme kartının özelliklerine bakıldığında ise, kuantum ile ilgili bir devre veya işlemci bulunmuyor. Hatta bunun satışını yapan bir e-ticaret platformu da ürün açıklamasına İran’ın bu konuda aldatmaca yaptığını yazdı. Ancak bu, İran’ın ilk defa rezil oluşu değil.

İRAN BUNU DAHA ÖNCE DE YAPTI

İran Devrim Muhafızları, Nisan 2020'de bir 'kronavirüs dedektörü' geliştirdiklerini ve dedektörün virüs bulaşmış kişileri 100 metre çapında tespit edebileceği belirtilmişti. Pandemi döneminde 'korona dedektörü' ile üreticiliğini kanıtlayan İran’ın bu yalanı da kısa süre sonra ortaya çıkmıştı. Cihazın, sahte bir bomba dedektörü olduğu anlaşılmıştı.

Ardından ise uzay programıyla ilgili hedeflerini açıklayan İran yine kendisini komik durumlara düşürmüştü. İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi’de, ülkesinin uzaya insan gönderme programını temsilen sosyal medyadan paylaştığı astronot kıyafetinin internet üzerinden satılan bir kostüm olduğunun anlaşılması üzerine özür dilemişti.

Uygulanan ambargolar sebebiyle ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşayan İran, teknolojide de dünyanın oldukça gerisine düşmüş durumda.

(Kaynak ve YouTube videosu: Türkiye Gazetesi)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...