İran'ın 'dünyada ilk' sözleriyle tanıttığı kuantum cihazı alay konusu oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran'ın 'dünyada ilk' sözleriyle tanıttığı kuantum cihazı alay konusu oldu

TEKNOLOJİ Haberleri

Kuantum çalışmalarına hız veren İran'ın tanıttığı son ürün alay konusu haline geldi. Şu anda dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarını elinde bulunduran ABD'ye (433 qubitli IBM Osprey) karşı bir hamle yapan İran'ın 'dünyada ilk' olduğunu iddia ettiği yeni kuantum işlemcisinin ardından tartışma başladı.

İran ordusu, Mazandaran eyaletindeki Noshahr İmam Humeyni Deniz Kuvvetleri Üniversitesinde 'Kuantum İşleme' konulu bir toplantıda 'kuantum işleme algoritmasının ilk ürünü' olarak gösterdikleri yeni bir kuantum işlemcisini tanıttı. İslam Cumhuriyeti Ordusu Koordinatör Yardımcısı ve eski Donanma Komutanı Tuğamiral Habibullah Sayyari, ülkenin modern teknolojilerdeki ilerlemeleri hakkında yaptığı konuşmanın ardından cihazı resmen tanıttı.

Iran International'ın haberine göre, kuantum ve plazma teknolojilerinin geleceğin savaşlarında öncü niteliğe sahip olacağını vurgulayan Sayyari, "Gelecekteki tehditlerle mücadele edebilmek için yeni ve çığır açıcı teknolojilere dikkat etmek gerekiyor" dedi.

600 DOLARA HER YERDE SATILIYOR

Toplantıda medyaya servis edilen kuantum işlemcisi hem İran medyasında hem de sosyal medyada tartışma başlatmasının yanı sıra alay konusu haline geldi.

İran'ın 'dünyada ilk' sözleriyle tanıttığı kuantum cihazı alay konusu oldu

Üniversitede düzenlenen tören sırasında camın altına gizlenmiş ürün tanıtıldı. Cihazın, su üstü gemileri tespit edebilen çığır açıcı bir kuantum işlemci olduğu aktarıldı. İran ordusunun 'büyük başarı', 'çığır açacak cihaz' olarak gösterdiği işlemcinin üzerinde markasının ve modelinin (ZedBoard Zynq-7000 ARM/FPGA SoC Development Board) olduğu görüldü. Üstelik cihazın aslında ABD merkezli donanım ve yazılım şirketi Digilent tarafından üretildiği ve e-ticaret sitesi Amazon’da 600 dolara satıldığı ortaya çıktı

Bununla birlikte, satın almadan önce söz konusu cihazda kuantum devresi ya da işlemcisi gibi kuantum bileşenleri bulunmuyor. Yani sadece bir geliştirme kartı. 

(Kaynak: Iran International)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...