Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 01:09
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Dünya
  3. Küresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke baş...
Dünya

Küresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak

Son Güncelleme: 04 Mayıs, 2022 - 13:14
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Küresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak
Fotoğraf BaşlığıKüresel isinma ve nüfus artisi vurdu! Bes ülke baskentini tasiyacak

Toplam nüfusları 430 milyonu bulan Güney Kore, Endonezya, Mısır, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi'nin, başkentlerini taşıma kararına siyasi veya askeri nedenler değil, artan nüfus, iklim ve doğa şartları sebep oluyor.

Kaydet
a- | +A

Dünyada küresel ısınmanın 1,5 derecelik artışına karşı hükümetler önlem alıyor. Dünyada iklim değişiklikleri, artan nüfus insanları zorunlu göçe itiyor. Yakın geçmişte Kazakistan, Pakistan, Brezilya, Malezya, Nijerya ve Myanmar gibi birçok ülke siyasi gelişmelerin ardından başkentlerini değiştirdi.

Pakistan, 1960'ta başkentini Karaçi'den yeni inşa ettiği ve Karaçi'ye göre daha korunaklı olan İslamabad'a, Myanmar'daki askeri cunta, Yangon'dan kontrolü daha kolay olan Nepido'ya taşıdı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Kazakistan ise başkentini şehirleşmeye uygun coğrafyası, iklimi ve stratejik kaynaklara yakınlığı nedeniyle sonradan Nur Sultan ve Astana adını alan Akmola'ya taşıdı.

Ancak son 50 yıla bakıldığında başkent değişimlerinin altında siyasi sebeplerden çok doğa olayları, iklim, ekonomik nedenler ve nüfus artışı yatıyor.

KAHİRE’DE NÜFUS ARTIŞI NEDENİYLE TAŞINIYOR

Dünyanın da en kalabalık kentleri arasında yer alan Mısır'ın başkenti Kahire, Afrika ve Müslüman dünyası için önemli kentler arasında bulunmanın yanında binlerce yıllık tarihiyle dünyanın önde gelen şehirlerinden biri.

Antik dünyanın 7 harikasından olan Piramitlere de ev sahipliği yapan kentin metropoliten alan nüfusu 20 milyonu aşarken ülkenin bakanlık, meclis ve başkanlık sarayı gibi önemli binaları, kentin merkezindeki Tahrir Meydanı ve çevresinde yer alıyor.

Bu binaların güvenliği, yabancı heyet ziyaretleri ve VIP konvoyları nedeniyle sık sık yolların kapatıldığı, trafiğin kesintiye uğradığı Kahire'nin merkezi 24 saate yayılan bir kaos yaşıyor.

Kentin 2050'ye gelindiğinde 40 milyonluk bir nüfusa ulaşacağı tahmin edilirken 2015'te tüm bu kaosu ortadan kaldırmak, hükümet binalarını birbirine yakınlaştırmak ve Kahire'nin yükünü azaltmak için üst düzey kamu yapılarının, büyükelçiliklerin ve önemli finansal kurumların bir arada bulunduğu yeni başkent inşasına başlandı.

Projenin bitişiyle ilgili tam bir tarih verilmese de başkentin taşınmasının 6-7 yılı bulacağı öngörülüyor. Proje içinde yaklaşık 6 milyon nüfusun yaşayacağı evler, oteller, camiler, kiliseler, parklar, üniversiteler, araştırma merkezleri ve yeni bir uluslararası havalimanı da yer alacak.

Yeni kente ise şimdilik Yeni İdari Başkent ismi verildi.

CAKARTA’DA TAŞINIYOR

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Endonezya'nın başkenti Cakarta da, taşınma çalışmalarına başlayan şehirlerden birisi. Nüfusu 30 milyonu aşan kentin taşınmasıyla ilgili çalışmalara 2019'da başlansa da Kovid-19 nedeniyle çalışmalar ertelendi.

Başkentin 2024'te ülkenin Borneo adasındaki Nusantara adı verilen yeni kente taşınması planlanırken, bu seçime giden karar hem artan nüfusla hem de doğal sebeplerle verildi.

Küresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak
Başlık ResmiKüresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak
Endonezya'nın başkenti Cakarta, taşınmasıyla ilgili çalışmalara 2019'da başlansa da Kovid-19 nedeniyle çalışmalar ertelendi.

Yaklaşık 275 milyon nüfusluk ülkenin en büyük kenti olan Cava adasındaki Cakarta, her yıl başta sel olmak üzere çeşitli afetlerle karşı karşıya kalıyor. Üstelik kentin kuzeyi de batma tehlikesi yaşıyor.

Kentin yaklaşık yüzde 25'inin 2050'de deniz seviyesine ya da daha altına ineceği tahmin edilirken, bunun sebebi olarak ise yoğun nüfusun kullandığı yer altı suları ile yükselen deniz suları gösteriliyor.

Bunun yanında ülkedeki ekonomik faaliyetlerin yüzde 50'sinin yürütüldüğü, nüfusun ise yüzde 60'ının yaşadığı Cava adasındaki yükün ülkenin diğer bölgelerine de dağıtılması planlanıyor.

Başkentin taşınmasının ardından Cakarta, ticari ve finansal bir merkez olma konumunu sürdürecek, yaklaşık 2 bin kilometre uzaktaki Nusantara ise hükümet binalarına ev sahipliği yaparak idari başkent olacak.

SEUL’DE NÜFUS ARTIŞI DEVAM EDİYOR

Başkentini taşıma kararı alan ülkelerden bir diğeri de Güney Kore. Başkent Seul'den taşınma planları 2003'te ortaya atıldı ve 2007'de Sejong şehri Seul'un yaklaşık 120 kilometre güneyinde kurulmaya başlandı.

Bugün 5 bakanlık, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ulusal Meclis dışındaki tüm bakanlık ve hükümet ofislerinin taşındığı Sejong'a tam taşınma işlemlerinin 2030'da tamamlanması ve kentin bugün 350 binlerde olan nüfusunun 500 bine çıkması planlanıyor.

Küresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak
Başlık ResmiKüresel ısınma ve nüfus artışı vurdu! Beş ülke başkentini taşıyacak

Güney Kore'nin başkentini Seul'den taşıma sebepleri arasında da, Endonezya ve Mısır'da olduğu gibi artan nüfus yer alıyor. Metropoliten alanıyla birlikte yaklaşık 25 milyon insanın yaşadığı Seul'un Kuzey Kore sınırına yaklaşık 30 kilometre uzakta olması ise güvenlikle ilgili problemler doğuruyor.

Seul'den Sejong'a taşınma nedenlerinden bir diğeri ise Endonezya'da olduğu gibi ekonomik faaliyetleri ülkenin orta bölgelerine de dağıtmak olarak gösteriliyor.

HAYALET BAŞKENTLER

Endonezya, Mısır ve Güney Kore gibi Ekvator Ginesi ve ada ülkesi Montserrat da başkentlerini taşıma kararı alan ülkelerden. Ancak bu iki ülkenin ortak özelliği ya planlanan başkentin ya da şu anki başkentin hayalet şehir olması.

Montserrat'ın başkenti Plymouth, adanın yarısıyla birlikte 1995 ve 1997'de patlayan Soufriere Hills Yanardağı'nın lavları, külleri ve çamurları altında kaldı. Kentte yaşayan 4 bin kişi ile birlikte 7 bin kişi evsiz kalırken bunların önemli bir kısmı diğer Karayip adaları ile İngiltere'ye göç etti.

Bugün 17. yüzyıldan kalma koloni dönemi eserlerinin de küller altında kaldığı Plymouth hala Montserrat'ın resmi başkenti olsa da fiili başkent adanın kuzeyindeki 1000 nüfuslu Brades şehri.

Ancak ülke, daha büyük gemilerin yanaşabileceği ve daha düzenli bir başkente sahip olma arzusuyla adanın kuzeyindeki Little Bay'de yeni bir başkent kurma kararı aldı. Kararın ardından 2013'te yeni başkenti kurma işlemleri başlarken, 2019'da da liman inşası başladı.

Kentin Kovid-19 salgınına kadar 2022'de bitmesi planlanırken salgın çalışmaların uzamasına neden oldu.

Ekvator Ginesi'nin ise yeni başkenti bir hayalet şehir görünümünde. Takım adalardan ve ana karadan oluşan ülkenin başkenti Malobo, ülke nüfusunun yüzde 72'sinin yaşadığı ana karada değil, Kamerun'a daha yakın olan Bioko adasında yer alıyor.

İklimi, güvenliği, büyük nüfusun ulaşımı ve enerji kaynaklarına yakınlığı nedeniyle tercih edilen yeni başkent Ciudad de la Paz ise ana karanın doğusunda yer alıyor. İnşasına 2015'te başlanan kentin 2020'de bitmesi planlanıyordu.

Ancak kentte bugün birkaç hükümet binası, birkaç villa, otel, kilise dışında inşaatlar bitmemiş durumda. Bunun sebebi olarak ise Afrika'nın petrol bakımından en zengin ülkelerinden olan Ekvator Ginesi'ndeki maddi imkansızlıklar gösteriliyor.

BAKMADAN GEÇME
Bangladeş halkı, iklim değişikliği nedeniyle göç ediyor
HABER
Bangladeş halkı, iklim değişikliği nedeniyle göç ediyor

GÜLCAN AYBOGAN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Mayıs, 2022 - 13:14
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu: Erdoğan beni aramasın sonra...
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • 2
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de sular saat kaçta gelecek? MESKİ Toroslar, Mezitli, Anamur bitiş saati...
    Mersin su kesintisi sorgulama! 20 Kasım Mersin'de ...
    Kaydet
  • 3
    Vatandaşlık maaşı geliyor! Geliri olmayan her haneye bir asgari ücret
    Vatandaşlık maaşı geliyor!
    Kaydet
  • 4
    Altın fiyatlarında FED şoku! Dikkatler bugün saat 16:30’da…
    Altın fiyatlarında FED şoku! Gözler bugün 16:30'da...
    Kaydet
  • 5
    Fatih'teki oteldeki skandallar bitmiyor! Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Böcek ailesi kilitli kalmış!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Rafa Silva ve Feyyaz!
    Kaydet
  • Ragıp Karadayı
    Ragıp Karadayı Ecdadımızın çektiği acıları iliklerime kadar hissettim!
    Kaydet
  • M. Said Arvas
    M. Said Arvas Peygamberler gelmeseydi!..
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü İslâmın yayılmasına hizmet etmek...
    Kaydet
  • Abdüllatif Uyan
    Abdüllatif Uyan Allahü teâlâ, duâ edenleri sever...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Makatına hava basılan genç kurtarılamadı
    Kaydet
  • Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Türk savunma sanayiinde bir eşik daha aşıldı! Türkiye ile BAE’den peş peşe anlaşma
    Kaydet
  • İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    İç çamaşırıyla kaçarken yakaladı, sokakta katletti
    Kaydet
  • Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Trump'ın 'Turkey' sözleri gündem oldu
    Kaydet
  • İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    İstanbul'da 'şap' alarmı! 21 mahalle karantinada
    Kaydet
İLGİLİ HABERLER
  • F-35'e yeni rakip mi? Rusya'dan 'gelecek yıl gökyüzünde olacak' iddiası
    F-35'e yeni rakip mi? "Gelecek yıl gökyüzünde olacak"
    Kaydet
  • Gaziantep'te ambulanslar peş peşe gitti! Onlarca kişi zehirlendi
    Gaziantep'te ambulanslar peş peşe gitti!
    Kaydet
  • Osmaniye'deki 4.4'lük sarsıntı uzmanları karşı karşıya getirdi! 7 büyüklüğünde deprem kapıda mı?
    4.4'lük sarsıntı uzmanları karşı karşıya getirdi!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
F-35'e yeni rakip mi? Rusya'dan 'gelecek yıl gökyüzünde olacak' iddiası
F-35'e yeni rakip mi? "Gelecek yıl gökyüzünde olacak"
Kaydet
Gaziantep'te ambulanslar peş peşe gitti! Onlarca kişi zehirlendi
Gaziantep'te ambulanslar peş peşe gitti!
Kaydet
Osmaniye'deki 4.4'lük sarsıntı uzmanları karşı karşıya getirdi! 7 büyüklüğünde deprem kapıda mı?
4.4'lük sarsıntı uzmanları karşı karşıya getirdi!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası