Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi - Reuters
- Güncelleme:
Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi - Reuters

Libya'nın doğusunda bulunan Derna'da aşırı yağışlar nedeniyle en az 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de kayboldu. Derna'da yağış nedeniyle barajların patladığı, sel sularının yerleşim alanlarını denize sürüklediği ifade ediliyor. Kızılhaç örgütü, sel felaketinde kayıp sayısının 10 bini bulduğunu duyurdu.

Libya’nın doğusunda etkili olan ‘Daniel Fırtınası’ Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne şehirlerini vurdu. Fırtına nedeniyle meydana gelen sel felaketinden şu ana kadar 5 bin 200 kişinin öldüğü, 10 bin kişinin kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ülkede son 40 yılda meydana gelen en büyük felaket olarak tarihe geçen doğal afetle ilgili yeni bilgiler de ortaya çıktı. Reuters haber ajansının yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, aşırı yağışın Derna’da bulunan barajların yıkılmasına neden olduğu ifade edildi.

Ülkenin doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu (LNA) Sözcüsü Ahmed Mismari de gün içerisinde yaptığı açıklamada, Derna’daki barajların yıkılması nedeniyle şehrin büyük bölümünün sel suları altında kaldığını belirtti. Mismari, sel sularının büyük bir yerleşim alanını denize süpürdüğünü kaydetti.

KAYIP SAYISI ARTIYOR

LNA Sağlık Bakanı, ülkenin doğusunu etkileyen yağışla ilgili yaptığı son açıklamada, "Derne'deki selde ölenlerin sayısı 3 bine ulaştı" ifadesini kullandı.

Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

KIZILHAÇ'TAN AÇIKLAMA

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Libya'da sel felaketinde kaybolan kişi sayısının 10 bine yükseldiğini bildirdi.

IFRC Libya Heyeti Başkanı Tamer Ramadan, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi bağlanarak, Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin doğusunda etkili olan sel felaketinden çok fazla kişinin etkilendiğini belirten Ramadan, Libya'da acil ihtiyaçların olduğunu aktardı. Ramadan, sel felaketi nedeniyle ülkedeki kayıp kişi sayısının 10 bine yükseldiğini ve bu bilgiyi bağımsız kaynaklar aracılığıyla elde ettiklerini belirtti.

AA muhabirinin "Libya'nın doğusunda sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 200'e ulaştığı belirtiliyor. Bu rakamı doğruluyor musunuz?" sorusu üzerine Ramadan, net bir rakam vermeyerek, sel nedeniyle yaşanan ölümlerin binlerle ifade edilebileceğini kaydetti.

GNA'DAN YARDIM ÇAĞRISI

Kuzey Afrika ülkesinde 5 bin ile 6 bin kişinin de kayıp olduğunu ifade eden Mismari, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Politik olarak ikiye ayrılmış Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ve Libya Ulusal Ordusu (LNA), seferberlik ilan ettiklerini açıkladı. Her iki hükümet de kontrol ettikleri alanlarda 3 günlük ulusal yas ilan ettiklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus’taki GNA, sel felaketi sonrasında uluslararası kamuoyundan acil yardım talebinden bulunduklarını açıkladı. Başkanlık Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Kardeş ve dost ülkeler ile uluslararası organizasyonlardan yardım sağlamalarını istiyoruz” denildi.

GNA kontrolündeki bölgede Başbakanlık görevini sürdüren Osama Hamad, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkenin doğusunu vuran sel felaketinde 5 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ve binlercesinin de kayıp olduğunu ifade etti.

Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

TOPLU DEFİN YAPILIYOR

5 binden fazla insanın hayatını kaybettiği sel felaketinden sonra ülkede toplu defin işlemleri yapıldığı bildirildi. 

Alwasat Libya'nın haberine göre, Derna sokaklarında sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri toplu cenaze işlemleri için toplandı. Derna'nın doğunda bulunan Martuba mezarlığına 300 ceset toplu bir şekilde gömüldü. 

Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE, LİBYA HALKININ YANINDADIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da meydana gelen sel felaketi sebebiyle Twitter hesabından 'geçmiş olsun' mesajı yayımladı.

Paylaşımında, AFAD koordinasyonunda Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuşun organize edildiğini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır.

Personelimizin içerisinde 65 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi, barınma ve insanı yardım malzemelerinin kurulum ve dağıtım çalışmalarında yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK mensupları yer almaktadır AFAD’ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından personelimiz de saha çalışmalarına katılacaktır. Geçmiş olsun Libya."

Libya'da sel felaketi! 5 bin 200 kişi hayatını kaybetti: Toplu defin yapılıyor

TÜRKİYE’DEN YARDIM

Türkiye, Libya’daki felaketten sonra tarihi bağları bulunan Kuzey Afrika ülkesine yardım gönderen ilk ülkelerden biri oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, selden sonra X üzerinden yaptığı açıklamada, Libya’da binlerce insanın etkilendiği sel dolayısıyla bakanlık olarak afet bölgesine ekip ve ekipman gönderiyoruz. Tıbbi sarf malzemeleri ve cihazlar, ilaçlar hazırlandı. 11 kişilik UMKE ve UMKE ATAK ekibi bu gece yola çıkıyor. Libya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullanarak Libya’ya destek için hazırlık yapıldığını duyurdu.

Dün akşam saatlerinde Türkiye’nin üç adet Airbus A400M askeri kargo uçağıyla Libya’ya insanı yardım koridoru kuracağı duyurulmasından sonra ilk uçağın Libya’ya doğru yola çıktığı bildirildi. İnsani yardım taşıyan uçakta arama kurtarma ekipmanlarının da bulunduğu ifade edildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi - Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...