Onları örnek gösteriyorlardı: Ne Macar modeli tuttu ne Malezya

- Güncelleme:
Onları örnek gösteriyorlardı: Ne Macar modeli tuttu ne Malezya

DÜNYA Haberleri

Millet İttifakı’nda ne Macaristan ne Malezya modeli tuttu. Cumhurbaşkanı Seçimi hüsranla bitti.

Macaristan’da 2010 yılından bu yana iktidarda bulunan Başbakan Viktor Orban’ı devirmek için altı siyasi parti bir araya geldi. İdeolojik olarak birbirine benzemeyen partiler, eski belediye başkanı Peter Marki-Zay’i aday gösterdi. Anketlerde Orban’ı yenebilecek tek adayın Zay olduğu belirtildi. Ancak, sandıkta Macar seçmen ters köşe yaptı. Geçen yıl nisan gerçekleşen seçimde Başbakan Orban, halkın %54’ünün desteğini alarak 199 sandalyeli parlamentoda 135 milletvekili kazandı. Yüzde 34’te kalan muhalefet ittifakı parlamentoda sadece 56 sandalye alabildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘dostum’ dediği Orban gibi muhalefeti sandığa gömdü. Erdoğan’ı ilk tebrik edenlerden biri Macar Başbakan oldu.

Türkiye’de seçimi öncesi Millet İttifakı’nın dillendirdiği modellerden biri de Malezya idi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun birbirine benzemez partilerin bir araya getirildiği “Malezya modeli”ni benimsediği dillendirildi. Bir Müslüman ülkesi olan Malezya’da 2018’de seçimi muhalefet ittifakı kazanmış, 60 yıldan uzun süre iktidar olan koalisyon devrilmişti. Ancak model de Türkiye’de tutmadı.

Muhalifler seçim öncesi “Abraham Lincoln 11 seçim kaybettikten sonra ABD Başkanı oldu ve ABD tarihinin en başarılı başkanı olarak tarihe geçti” diyerek Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını söyledi. Ancak Kılıçdaroğlu 12. seçimini de kaybetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...