Pasaport sırası tarih oluyor… Dünyada ilk! Finlandiya’da hayata geçirildi

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Pasaport sırası tarih oluyor… Dünyada ilk! Finlandiya’da hayata geçirildi

DÜNYA Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Dünyada ilk dijital pasaport uygulaması Finlandiya’da hayata geçirildi. Pilot uygulama kapsamında fiziksel pasaport kullanılmadan Helsinki’den Birleşik Krallık’a ilk uçuşlar gerçekleştirildi.

Finlandiya, pasaportu dijital ortama taşıyarak bir ilke imza attı. Dünyada ilk dijital pasaport uygulaması Finlandiya’da hayata geçti. Pilot uygulamaya başkent Helsinki’den Birleşik Krallık’a yapılacak uçuşlarda kullanıldı. Finlandiyalılar fiziksel pasaportları yerine akıllı telefonlarındaki dijital kimlik belgesini göstererek seyahat etme imkanı buldu.

DİJİTAL PASAPORT UYGULAMASI

Finlandiya havayolları Finnair ile 28 Ağustos'ta Helsinki'den Londra, Edinburg ve Manchester 'a yapılan uçuşlarda dijital pasaport kullanıldı. Pilot uygulama sadece Helsinki ve Birleşik Krallık arasındaki uçuşları kapsıyor. Uygulama Şubat 2024’ün sonuna kadar devam edecek. Sadece Fin vatandaşlarına sunulan uygulamayla Dijital Seyahat Belgesi (DTC) kullanılarak, sınır kontrolünden geçilebilecek.

DİJİTAL PASAPORT NASIL ÇALIŞIYOR?

Şubat sonuna kadar devam edecek pilot uygulamadan yararlanmak için parmak izi ve yüz tanıma bilgileriyle bir kereye mahsus kayıt yaptırılıyor. Uçuştan dört saat önce Finlandiya Sınır Kontrol Birimi'ne akıllı telefon uygulaması üzerinden bilgi iletmek yeterli oluyor.

PİLOT UYGULAMA YAYGINLAŞACAK

Finlandiya'nın dijital pasaport denemesi, daha geniş bir AB pilot projesinin parçası. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, hangi ülkelerin dijital belgelerin test edilmesine katılmak isteyeceğini öğrenmek için iletişime geçmişti. Hırvatistan'ın da gönüllü olduğu proje kapsamında bu yıl içinde Zagreb Havalimanı'nın kendi pilot projesini yürütmesi bekleniyor. Komisyon, pilot uygulamalardan bilgi toplandıktan sonra, AB'nin geri kalanında dijital pasaportların yaygınlaştırılmasına yönelik bir teklifin parçası olarak kullanacak.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...