Pisti koalisyon güçleri yaptı: Teröre SİHA üssü kurdular

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Pisti koalisyon güçleri yaptı: Teröre SİHA üssü kurdular

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Terör örgütü, Batı’dan aldığı İHA ve SİHA’lar için Suriye’nin Şeddadi bölgesinde üs kurdu. SİHA’lar, atölyeye çevrilen mağaralarda montajlanıyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Terör örgütü PKK/YPG, koalisyon güçlerinin desteğiyle Suriye’nin Şeddadi bölgesinde İHA/SİHA üssü kurdu. Örgüt, koalisyon yardımıyla 2015 yılı Kasım ayında işgal ettiği Haseke’nin güneyindeki Şeddadi sınırları içerisinde yer alan Melbiyeh bölgesine çok sayıda İHA ve SİHA yerleştirdi.

Sıkı koruma altına alınan ve hiçbir sivilin yaklaştırılmadığı bölgede ilk çalışmalar 2021 yılında başladı. Mardin-Nusaybin sınırındaki alanda İHA eğitimi ile birlikte montaj faaliyetleri de yürütülüyor.

YER ALTINDA MONTAJLANIYOR

Gazetemizin saha kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, iç savaş öncesi Suriye ordusuna bağlı 17. Tümen’e ait bir karargâh niteliği taşıyan Melbiyeh üs bölgesi 2015 yılı Kasım ayında PKK kontrolüne geçti. Melbiyeh, ilk olarak el-Khmayel ve Tel Baroud köyleri ile birlikte insansızlaştırıldı.

PKK’nın İHA-SİHA üssü olarak kullandığı Melbiyeh, koalisyon güçleri tarafından hafif uçakların inişine uygun pistin inşası sonrası terör örgütüne teslim edildi. Kaynaklar, olağanüstü koruma tedbirlerinin uygulandığı bölgede yer altı hangar görünümlü depo ve imalat atölyelerinin bulunduğu bilgisini verdi. Terör örgütünün Türk SİHA’larından korunmak amacı ile bu yola başvurduğu ve üsse tüm nakliye faaliyetlerinin de sivil araçlarla sağlandığı tespit edildi.

IRAK’TAN GETİRİLİYOR

PKK’ya üç yılı aşkın süredir helikopter ve insansız hava aracı eğitimleri veren uluslararası koalisyonun uzman ekipleri de Melbiyeh üssünün müdavimleri arasında. El-Khmayel-Tel Baroud aksında yer alan İHA-SİHA üssü Nusaybin’e kuş uçuşu yalnızca birkaç dakikalık mesafede bulunuyor. Bütün İHA ve SİHA parçaları üsse Irak üzerinden ve demonte hâlde taşınıyor.

Koalisyon güçlerinin himayesindeki üsse getirilen İHA ve SİHA’lar arasında Fransız ve İsrail yapımı hava araçları ile birlikte İran yapımı kamikazeler de yer alıyor. Şeddadi’de montajı tamamlanan İHA ve SİHA’lar dan bazıları daha sonra Sincar üzerinden Kandil’e yollanıyor. Terörist yapının 2023 yılı içerisinde Suriye ve Irak’taki Türk mevzilerine dönük SİHA-kamikaze saldırılarının arttığı görüldü. Diğer yandan her iki ülkede de terör İHA’ları yoğun gözetleme faaliyetinde bulunuyor. Türk hava unsurları bu süreçte birçok PKK’ya ait İHA ve SİHA’yı havada imha etti.

Terör örgütü PKK’nın son aşiret ayaklanmasında da bu araçlardan yoğun bir biçimde yararlandığı görüldü. Öte yandan yüzlerce İHA ve SİHA’nın montajlandığı üs bölgesinde Avrupa ülkelerinden gelen uzmanların da eğitim verdiği öğrenildi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...