Rus Ortodoks Kilisesi Ukrayna’daki savaşı destekliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Rus Ortodoks Kilisesi Ukrayna’daki savaşı destekliyor

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya Ortodoks Kilisesi, Ukrayna’yı işgale başladığından bu yana Rusya’nın eylemlerini destekledi ve olanlardan Batı’yı suçladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin rejimine yakınlığıyla tanınan Patrik Kirill’in, milyonlarca Ortodoks’un bulunduğu bir ülkenin işgaline onay vermesi, Ukrayna’da ve dünyada büyük tepki çekti. Kilise, devlet organının bir parçası olmakla suçlanıyor.

Ukrayna Ortodoksları, 2014’te Rusya tarafından Kırım’ın ilhakı, Donbass'taki Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının da tanınmasına yeterli tepki göstermemesi üzerine  Sovyetler Birliği döneminden beri bağlı oldukları Moskova Patrikliği’nden uzaklaşmaya başladı. Ukrayna Ortodoks Kilisesi 2019’da Rus kilisesinden bağımsızlığını ilan etti.

Ukraynalı piskoposlar, Ukrayna’ya karşı yapılan askeri saldırının kınanmasını istedi ama Kirill buna yanaşmadı. Bunun üzerine çoğu Ukraynalı piskopos, ayinleri sırasında Kirill'i anmayı bıraktı.

Miami Üniversitesi Karşılaştırmalı Din Profesörü Scott Kenworthy, The Conversation haber sitesinde yayımlanan makalesinde, Kirill’in kilisenin birliğini korumanın bir yolu olarak Rusya'nın eylemlerini desteklediğini ama ortaya tam tersi bir sonuç çıktığını ifade etti.


Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...