Afrika'da sular durulmuyor: Senegal'de hükümet feshedildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Afrika'da sular durulmuyor: Senegal'de hükümet feshedildi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Afrika ülkesi Senegal'de hükümetin feshedildiği açıklandı. Ülkede Şubat 2024'te seçim yapılması planlanıyordu. Öte yandan, Afrika ülkelerinde Fransa'ya karşı başlatılan hamleler bir süredir dünyanın gündemindeydi. Nijer, Burkina Faso, Gine, Mali ve Çad bu ülkelerin başında geliyor. Batı Afrika'da yer alan bu ülkelerde ordu, hükümet kontrolünü ele geçirdi. Geçtiğimiz Ağustos ayında Senegal'de de muhalif lider Ousmane Sonko'nun partisi PASTEF’in feshedilmesi sonrası halk, Fransa yanlısı hükümete karşı ayaklanmıştı.

Senegal'de Cumhurbaşkanı Macky Sall, Şubat 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi hükümeti feshetti. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sall'in 6 Ekim itibarıyla hükümetin görevine son verdiği bildirildi.

Açıklamada, Başbakan Amadou Ba'nın bu görevi yürütmeye devam edeceği ve yeni hükümeti de en kısa sürede kuracağı kaydedildi.

BAŞBAKAN BA CUMHURBAŞKANI ADAYI 

Cumhurbaşkanı Sall'in 25 Şubat 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yeni bir kabineyle girmesi bekleniyordu.

İlk defa 2012'de başa gelen, 2019'da tekrar seçilen Sall, gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı.

Hükümet koalisyonunun cumhurbaşkanı adayının Başbakan Ba olduğu bildirilmişti.

Öte yandan Afrika'da Fransa karşıtı hamleler artamaya başladı. TRT Haber'in derlediği bilgilere göre, Fransa, Afrika kıtasında en fazla sömürgecilik yapan ülkelerden biri. Öyle ki, onlarca hatta yüzyıllarca süren bu sömürgecilik kıtada çok ciddi bir Fransız nüfuz alanın oluşmasındaki en büyük etken. Fransa’da basılan paralar, resmi dilin Fransızca olması, Fransız kültürünün yaygınlığı…

Son yıllarda tüm bunlara rağmen Fransa’ya karşı Afrika’da büyük bir tepki alanı oluştu. Kimisi teröre karşı destek istediği Fransa’yı teröre destek vermekle, kimisi de 'ülke iç işlerine karışmakla' suçladı.

Nijer, tamamı eski Fransız kolonileri olan Burkina Faso, Gine, Mali ve Çad'ın ardından Batı Afrika'da ordunun kontrolü ele geçirdiği en son ülke oldu. Yaşanan darbelerin ardından ise, söz konusu ülkelerin Rusya ile yakınlaştığı görüldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...