Son dakika: Moskova'daki Suriye konulu 4'lü zirvesi sona erdi Bakan Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Son dakika haberi: Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esed rejimi Dışişleri Bakanlarının "Suriye konulu" 4'lü Moskova'da yapıldı. Toplantının ardından konuşan Bakan Çavuşoğlu, terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

2011 yılında başlayan Suriye sorununun çözümüne yönelik başlatılan diplomasi faaliyetleri sürüyor. Bu kapsamda daha önce Dışişleri Bakan Yardımcıları ve Savunma Bakanları düzeyinde toplanan 4 ülke bugün Dışişleri Bakanları düzeyinde bir araya geldi. 

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esed rejimi Dışişleri Bakanlarının "Suriye konulu" toplantısı Rusya'nın başkenti Moskova'da yapıldı.

Başkent Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad katıldı.

KRİZE İLİŞKİN İSTİŞARELERE DEVAM EDİLECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, basına açık kısmında açılış konuşmasını yapacağı toplantıda, Suriye krizinin çözümüne ilişkin istişareler yapıldı. 

TOPLANTI SONA ERDİ

Öte yandan Moskova'da yapılan Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi. 

İRANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Çavuşoğlu, zirve temasları kapsamında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu enerji konusunun da ele alındığı görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi” ifadelerini kullandı.

Son dakika: Moskova'daki Suriye konulu 4'lü zirvesi sona erdi Bakan Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Toplantıyla alakalı Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında: Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" dedi.

ŞOYGU İLE DE GÖRÜŞTÜ

Bakan Çavuşoğlu, Suriye konulu toplantı öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başbaşa görüştü. 

"TÜRKİYE ÇEKİLSİN SONRA GÖRÜŞELİM' GERÇEKÇİ DEĞİL"

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'deki duruma ilişkin daha önce yaptığı açıklamada da şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil."

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...