Soykırım davası yarın başlıyor, İsrail için hesap verme vakti geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Soykırım davası yarın başlıyor, İsrail için hesap verme vakti geldi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Güney Afrika’nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında açtığı soykırım davasında ilk duruşma yarın yapılacak.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda en az 10 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 23 bin 210 kişi katledildi. Hedef gözetmeksizin Gazze’yi bombalayan İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerden 326’sı sağlık çalışanı, 45’i sivil savunma personeli ve 112’si gazeteci. Enkaz altında kalan ve hâlâ cenazelerine ulaşılamayan 7 ila 8 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin de hesaba katılmasıyla Gazze’de can kaybı 30 bini aşıyor.

Soykırım davası yarın başlıyor, İsrail için hesap verme vakti geldi

DURUŞMA LAHEY’DE

İsrail’in, Gazze’de savaş hukuku ve insan hakları hukukuna ilişkin ihlalleri, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşların ve birçok insan hakları örgütünün raporunda yer aldı. Tel Aviv yönetimi her seferinde “Hamas’la savaşıyoruz” diyerek katliamına kılıf uydururken, Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanında (UAD) dava açmıştı. İsrail’in, Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini belirten Güney Afrika “İsrail’in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir. Hedefleri Gazze’deki Filistinlileri yok etmek amacı taşıyor” denilmişti. Güney Afrika’nın başvurusunun ardından beklenen gün geldi ve Tel Aviv yönetimi yarın Lahey’de hesap vermeye başlayacak.

Soykırım davası yarın başlıyor, İsrail için hesap verme vakti geldi

CORBYN DESTEK İSTEDİ

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisinin eski lideri Jeremy Corbyn, Filistin’de binlerce çocuğun tıbbi bakım ve gıda yetersizliği sebebiyle hayatını kaybettiğini belirterek “Hükûmet bu olayları canlı izlerken dünyanın bu duruma öfkeli olduğunu anlamıyor mu? Birçok insan Güney Afrika hükûmetinin Gazze’de masum insanların ölümünden İsrail’i sorumlu tutmak için uluslararası mahkemeye gitme girişiminde bulunmasından büyük memnuniyet duyuyor. En azından Güney Afrika’nın bu süreci desteklenemez mi?” diyerek İngiltere hükûmetine çağrı yaptı. 

Soykırım davası yarın başlıyor, İsrail için hesap verme vakti geldi

SUUDİ ARABİSTAN'DAN TEPKİ

Suudi Arabistan’da Kral Selman bin Abdulaziz’in başkanlık ettiği bakanlar kurulu başkent Riyad’da toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Enformasyon Bakanı Selman bin Yusuf el-Duseri, uluslararası topluma 3 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi’ne saldırı düzenleyen İsrail’in hesap vermesi için gerekli mekanizmaların harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...