CANLI ANLATIM

Tüm dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde! İsrail Savaş Kabinesi bugün yeniden toplanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tüm dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde! İsrail Savaş Kabinesi bugün yeniden toplanıyor

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uluslararası kamuoyunun gözü, İran'ın İsrail'e saldırısı ve sonrasında yaşananlarda...Dün İsrail Savaş Kabinesi, İran'a verilecek cevabı görüşmek için toplanmış ancak fikir birliğine varılamamıştı. İsrail Savaş Kabinesi İran'ın saldırısı sonrasında ilk toplantısını yaptı Toplantıda İran'a karşı "acı verici misilleme" kararı ele alındı. İşte İran-İsrail geriliminde son yaşananlar...

Canlı Anlatım Özeti
  • ALMANYA, İRAN BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
  • MACRON: İRAN DRONLARINI ÜRDÜN'DE VURDUK
  • İRAN'DAN BATILI ÜLKELERE GAZZE ÜZERİNDEN 'HESAP VERME' ÇAĞRISI
  • KABİNE YENİDEN TOPLANACAK
  • İNGİLİZ BAKAN: İSRAİL, YÜREĞİYLE OLDUĞU KADAR AKLIYLA DA DÜŞÜNMELİ
  • MACRON: GERİLİMİN TIRMANMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ
  • İRAN TAHRAN'DAKİ HAVALİMANLARINI YENİDEN AÇTI
  • İSRAİL ORDUSU: İSRAİL'E DOĞRU İLERLEYEN İHA DÜŞÜRÜLDÜ
  • 2 İSRAİLLİ BAKANDAN NETANYAHU'YA KARŞI SALDIRI BASKISI
  • BIDEN'DAN İSRAİL'E 14 MİLYAR DOLARLIK YARDIM TASARISI ÇAĞRISI
  • ABD: 80 İHA VE 6 FÜZENİN İMHA EDİLDİ
  • ÇİN: İSRAİL'İN SALDIRISI HUKUKUN AÇIK İHLALİ
  • İSRAİL'DE OKULLAR YENİDEN AÇILIYOR
  • ABD'Lİ BAKAN BLINKEN'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ
  • ABD, MİT BAŞKANI KALIN'DAN ARABULUCULUK TALEP ETTİ

15.04.2024 19:00

İRAN'A KARŞI "ACI VERİCİ MİSİLLEME" KARARI

İsrail Savaş Kabinesi İran'ın saldırısı sonrasında ilk toplantısını yaptı. İsrail merkezli Kanal 12'nin haberine göre toplantıda İran'a karşı "acı verici misilleme saldırısı" seçeneklerini ele aldı.

15.04.2024 14:20

ALMANYA, İRAN BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI

Almanya, Tahran'ın Almanya, Fransa ve İngiltere büyükelçilerini İsrail'e yönelik saldırıya verdikleri tepki nedeniyle çağırmasının ardından İran büyükelçisini çağırdı.

Bakanlık sözcüsü olağan hükümet basın toplantısında "İran büyükelçisinin bu sabah dışişleri bakanlığına çağrıldı ve görüşmelerin devam ettiğini bildirebilirim" dedi ve hangi konunun gündeme geleceğini belirtmedi.


15.04.2024 11:57

MACRON: İRAN DRONLARINI ÜRDÜN'DE VURDUK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'ın İsrail'e yönelik bu hafta sonu gerçekleştirdiği saldırıya değinerek, Tahran'ın Şam'daki konsolosluğuna 1 Nisan'da İsrail tarafından düzenlenen saldırıya "orantısız" karşılık verdiğini savundu. Fransa Cumhurbaşkanı, "Bu, İsrail'in zaferi çünkü füzelerin ve dronların neredeyse tamamını durdurmayı başardılar." dedi.

Macron, hafta sonu Ürdün'ün talebi üzerine ülke hava sahasında İran'dan gelen dronları kendi uçaklarıyla vurduklarını belirtti. Fransa'nın Ürdün'de askeri üssünün bulunduğunu anımsatan Macron, Ürdün hava sahasının ihlal edildiğini söyledi.


15.04.2024 11:50

İRAN'DAN BATILI ÜLKELERE GAZZE ÜZERİNDEN 'HESAP VERME' ÇAĞRISI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani, Batılı ülkeleri İsrail'e karşı "İran'ın itidalini takdir etmeye" çağırdı.

AFP'nin aktardığına göre, Kanani, "(Batılı) ülkeler İran'ı suçlamak yerine kendilerini suçlamalı ve İsrail'in Gazze'de Tahran destekli Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta işlediği savaş suçlarına karşı aldıkları önlemler için kamuoyuna hesap vermelidir" dedi.

Kanani, Batılı ülkelerin "İran'ın son aylardaki itidalini takdir etmeleri gerektiğini" söyledi.


15.04.2024 11:31

KABİNE YENİDEN TOPLANACAK

İsrail Savaş Kabinesinin İran'ın düzenlediği saldırıya verilecek "cevabı" görüşmek için bugün yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Kanal 12'nin haberinde, Savaş Kabinesinin yerel saatle 14.00'te toplanacağı belirtildi.

Toplantının ana gündem maddesinin İsrail'in İran'ın 13 Nisan'da düzenlediği saldırıya vereceği "cevabın" olduğu ifade edildi.

Savaş Kabinesi, İran'a verilecek cevabı görüşmek üzere dün toplanmıştı. İsrail basınında çıkan haberlerde, Savaş Kabinesi üyelerinin İran'a verilecek cevap konusunda farklı görüşlere sahip olduğu ve bir fikir birliğine varılamadığını yazmıştı.

Haberlerde, Savaş Kabinesi üyelerinin İran'a karşılık verilmesinde hemfikir olduğu ancak ne zaman ve nasıl bir cevap verilmesi konusunda farklı görüşleri dile getirdikleri kaydedilmişti.


15.04.2024 11:20

İNGİLİZ BAKAN: İSRAİL, YÜREĞİYLE OLDUĞU KADAR AKLIYLA DA DÜŞÜNMELİ

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'i, İran'ın insansız hava aracı ve füze saldırısının ardından misilleme yapmamaya çağırarak, Tahran'ın saldırısının neredeyse tamamen başarısız olması nedeniyle İsrail'in "yüreğiyle olduğu kadar aklıyla da düşünmesi" gerektiğini söyledi.


15.04.2024 11:00

MACRON: GERİLİMİN TIRMANMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Ortadoğu'da İsrail ile İran arasındaki çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek için elinden geleni yapacağını söyledi. Macron, BFM TV ve RMC radyoya verdiği röportajda "Hepimiz olası bir gerilimin tırmanmasından endişe duyuyoruz" dedi.


15.04.2024 10:00

İRAN TAHRAN'DAKİ HAVALİMANLARINI YENİDEN AÇTI

Devlet tarafından işletilen Tasnim haber ajansına göre İran, İmam Humeyni uluslararası havaalanı ve başkent Tahran'daki Mehrabad havaalanındaki operasyonlara yeniden başladı. Yetkililer, İsrail'e yapılan 'intikam saldırısı' başlatmadan önce pazar günü havalimanlarını kapatmıştı.


15.04.2024 09:10

İSRAİL ORDUSU: İSRAİL'E DOĞRU İLERLEYEN İHA DÜŞÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, savaş uçaklarının gece doğudan İsrail'e doğru ilerleyen bir insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. Ordu, dronun olay boyunca takip edildiğini ve sivillere yönelik herhangi bir tehdit olmadığından İsrail'de siren sesi duyulmadığını söyledi.


15.04.2024 08:35

2 İSRAİLLİ BAKANDAN NETANYAHU'YA KARŞI SALDIRI BASKISI

Axios'ta Barak Ravid'in üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre, İran'ın İsrail'e hava saldırısı başlatmasının ardından cumartesi gecesi savaş kabinesi toplantısında bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eisenkot, Başbakan Netanyahu'ya derhal karşı saldırı yapması yönünde baskı yaptı.

Başbakanlık ise bu raporu "gerçeğin tam tersi" olarak nitelendirerek yalanladı. Gantz ve Eisenkot'un, İsrail'in İran bombardımanına cevap vermek için ne kadar uzun süre beklerse, bunu yaparken o kadar az uluslararası destek alacağını savundukları bildirildi.

Ayrıca, İran drone'ları hâlâ İsrail'e doğru giderken başlatılan acil bir karşı saldırının başka bir dalgayı savuşturacağını ve mübadeleyi sona erdireceğini iddia ettiler.

Söz konusu habere göre Netanyahu ve savaş kabinesinin diğer üyeleri, acil bir karşı saldırıyı reddettiler ve bunun yerine İran saldırısının ne kadar can kaybına ve ne kadar hasara yol açtığını görmek için beklemeyi seçti.


15.04.2024 08:20

BIDEN'DAN İSRAİL'E 14 MİLYAR DOLARLIK YARDIM TASARISI ÇAĞRISI

ABD Başkanı Joe Biden , Washington'un İran'ın misilleme saldırılarına tepkisini görüşmek üzere Kongre liderlerini İsrail'e 14 milyar dolarlık yardımı içeren bir harcama tasarısını geçirmeye çağırdı.

Biden'la görüşen Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Mike Johnson, Fox News'e partisinin "İsrail'in yanında durmanın gerekliliğini" anladığını ve bu hafta harcama paketini ilerletmeye çalışacağını söyledi.


15.04.2024 08:10

ABD: 80 İHA VE 6 FÜZENİN İMHA EDİLDİ

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD Avrupa Komutanlığı muhripleri tarafından desteklenen ABD kuvvetlerinin, dün gece İran ve Yemen'den İsrail'e yönelik 80'den fazla tek yönlü saldırı uçağını ve en az altı balistik füzeyi imha ettiğini söyledi.


15.04.2024 07:55

BMGK TOPLANTISINDA İRAN-İSRAİL TARTIŞMASI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail çağrısı üzerine acil toplandı. Toplantıda Birleşmiş Milletler daimi üyesi 5 devlet arasında yaşanan gerilim dikkat çekti. ABD, İngiltere ve Fransa İran'ı kınayıp İsrail'e destek verirken, Rusya ile Çin temsilcileri ise İsrail'in İran'ın Şam misyonunu vurmasına neden tepki gösterilmediğini sorguladı.

'SADECE İSRAİL HALKINDA DEĞİL, DİĞER ÜLKE HALKLARINA DA TEHDİT'

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İran'ı kınayarak başladığı konuşmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik bir adım atması gerektiğini savundu.

Wood, "İran'ın pervasız davranışları sadece İsrail halkına değil, bölgedeki Ürdün ve Irak gibi BM üyesi diğer ülke halklarına da tehdit teşkil etmektedir. Güvenlik Konseyi İran'ın eylemlerinin karşılıksız kalmaması için bir yükümlülüğe sahiptir." dedi.

İran'ın Hizbullah ve Husiler gibi bölgedeki bağlı unsurlarını kullanarak uluslararası güvenliği tehdit ettiğini savunan Wood, İran'ın bölgede tansiyonu artıran eylemlerinin yakından takip edilmesi ve BMGK nezdinde İran'ın sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.

Tüm dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde! Olağanüstü toplantıda ipler gerildi: 'Batı'ya yapılsa intikamdan bahsederdiniz' - 1. Resim

İNGİLTERE VE FRANSA'DAN İSRAİL'E DESTEK

Daha sonra söz alan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da İran'ı İsrail'e yönelik saldırıları nedeniyle kınadı ve Tahran'ın bu saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere da İsrail'e desteklerinin tam olduğunu ve İran'ı şiddetle kınadıklarını belirtti. Fransız temsilci, BMGK nezdinde İran'ın sorumlu tutulması için çaba göstereceklerini ifade etti.

RUSYA'DAN ŞAM HATIRLATMASI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise İsrail'in önceki hafta Şam'da hedef aldığı İran'ın diplomatik misyonu ile ilgili konuyu gündeme getirdi.

Nebenzia, herhangi bir ülkenin diplomatik misyonunun vurulmasının ilgili uluslararası anlaşmaların açık ihlali olduğunu, ancak bu konuyu BMGK'de gündeme getirdiklerinde kınama kararının ABD, İngiltere ve Fransa tarafından engellendiğini hatırlattı.

Nebenzia, "Şu an gördüğümüz sonuç şudur, diplomatik bir misyona yönelik bir saldırı uluslararası hukuka göre 'casus belli' (savaş nedeni) sayılır. Eğer bir Batı ülkesine ait diplomatik bir misyon vurulsaydı burada hemen intikamdan bahsederdiniz" şeklinde konuştu.

BMGK'nin İran ve İsrail'e yaptığı muamelede çifte standart uyguladığını savunan Nebenzia, İran'ın meşru müdafaa yaptığı görüşünü dile getirdi.

ÇİN: İSRAİL'İN SALDIRISI HUKUKUN AÇIK İHLALİ

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun da İsrail'in İran diplomatik misyonuna yönelik saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu savundu ve İran'ın karşı saldırısının ise "bölgede tansiyonun artması" noktasında endişe verici olduğunu ifade etti.


15.04.2024 07:40

İSRAİL'DE OKULLAR YENİDEN AÇILIYOR

İsrail ordusu, İran'ın hafta sonu gerçekleştirdiği hava saldırısı nedeniyle kapatılan okulların bugünden itibaren İsrail genelinde yeniden açılacağını duyurdu.


15.04.2024 07:30

ABD'Lİ BAKAN BLINKEN'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve İngiltere dışişleri bakanları ile İsrail-İran gerilimine ilişkin son durumu ele aldı ve ABD'nin bölgede tansiyonun artmasını istemediği mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın telefon görüşmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Tüm dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde! Olağanüstü toplantıda ipler gerildi: 'Batı'ya yapılsa intikamdan bahsederdiniz' - 1. Resim

Buna göre Dışişleri Bakanı Fidan'a, Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimin azaltılması yönündeki çabaları dolayısıyla teşekkür eden Blinken, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının altını çizdi.

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve İngiltere dışişleri bakanları ile yaptığı telefon görüşmelerinde de İsrail-İran geriliminde son durumu değerlendiren Blinken, mevkidaşlarına, "ABD'nin bölgede daha fazla gerginlik peşinde olmadığı" mesajını verdi.

ABD'nin İsrail'in güvenliği konusunda hassas olduğunu aktaran Blinken, bundan sonraki sürece ilişkin bölgedeki ülkelerle yakın koordinasyon halinde olacaklarını vurguladı.


15.04.2024 07:20

ABD, MİT BAŞKANI KALIN'DAN ARABULUCULUK TALEP ETTİ

CIA Başkanı Burns'ün bayramda MİT Başkanı Kalın'ı arayarak İran-İsrail gerginliğinde arabulucu olmasını istediği bildirildi. Kalın ile Burns, Gazze'de ateşkes müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde de bulundu.

ABD'li mevkidaşı ile yaptığı görüşme akabinde Kalın, Hamas ile de bir görüşme gerçekleştirdi.


Yer: İsrailTüm dünyanın gözü İran-İsrail geriliminde! Olağanüstü toplantıda ipler gerildi: 'Batı'ya yapılsa intikamdan bahsederdiniz' - 2. Resim

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...