Türk SİHA'larına ABD'den övgüler yağıyor: Ankara'ya siyasi nüfuz kazandırdı

Düzenleyen: / Kaynak: Newsweek
- Güncelleme:
Türk SİHA'larına ABD'den övgüler yağıyor: Ankara'ya siyasi nüfuz kazandırdı

DÜNYA Haberleri  / Newsweek

Dünyanın pek çok noktasında kullanılan Türk yapımı İHA ve SİHA'lara ABD basınında övgü yağdı. Bloomberg, Arap ülkelerinin ilgisine dikkat çekerek, Türkiye'nin nüfuzunu artırdığını yazdı. Newsweek dergisi ise Ukrayna'nın seyir füzesi ateşleme kapasitesine sahip Akıncı SİHA alabileceğini bildirdi.

Rusya ve Ukrayna arasında beklenenlerin aksine uzun süredir devam eden ve Avrupa’da 1945 yılından bu yana en kanlı çatışmaların yaşandığı savaş, pek çok ülkenin savunma alanlarına yatırım yapmasına neden oldu.

Diplomatik çözüm için çabalar devam ederken özellikle Avrupa ülkeleri daha önce görülmemiş bir şekilde silahlanma yarışına girmesini sağladı. Uzun bir geçmişleri bulunan iki ülke arasındaki çatışmalar, savaş literatürüne yeni saldırı yöntemleri ve araçları da kazandırırken özellikle silahlı insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı söz konusu araçları üreten ülkelere ilgiyi artırdı.

Türk yapımı SİHA ve İHA’ların savaş alanlarındaki başarısı, onları rakiplerine göre ön plana çıkartıyor. Dünyanın pek çok noktasında aktif olarak kullanılan Türk yapımı ürünler, Batılı basın organlarının dikkatini çekiyor.

Türk SİHA'larına ABD'den övgüler yağıyor: Ankara'ya siyasi nüfuz kazandırdı

ARAP ÜLKELERİNİN TÜRK SİHALARINA YOĞUN İLGİSİ

ABD merkezli Bloomberg, Arap ülkelerinin Türk İHA ve SİHA’larına yönelik her geçen gün artan ilgisini haberleştirdi. Küresel ölçekte silahlanmanın arttığına dikkat çeken Bloomberg, “Türkiye'nin insansız hava aracı ihracatı da istikrarlı bir şekilde arttı” dedi.

Arap ülkelerinin ilgisinin siyasi yansımaları olduğunu da ifade eden Bloomberg, şu yoruma yer verdi; “Bu da Türkiye'ye Ortadoğu içinde ve ötesinde daha fazla siyasi nüfuz kazandırdı.”

“UKRAYNA, AKINCI SİHA ALMAK İSTİYOR”

Haftalık Amerikan dergisi Newsweek ise Ukrayna’nın seyir füzeleri de fırlatma kapasitesine sahip Türk yapımı insansız hava araçlarına olan ilgisini haberleştirdi. Dergi, Ukrayna ordusunun bu yeteneğe kavuşmak için tedarik çalışmaları yürütebileceğini yazdı.

ABD merkezli dergi, bunun gerçekleşmesi halinde savaşta ciddi etkilerinin olacağını aktararak şu yorumda bulundu; “Bu, Kiev'in Rusya'nın savunma hatlarının arkasına saldırma yeteneğini artıracak.

Haberde Bayraktar yapımı Akıncı’nın askeri kabiliyetlerine dikkat çekildi ve İngiliz uzman Steve Wright’ın görüşlerine yer veridi. Wright, “Akıncı, Bayraktar'ın artık ünlü olan TB2 SİHA’dan daha büyük bir adım” dedi.

Türk SİHA'larına ABD'den övgüler yağıyor: Ankara'ya siyasi nüfuz kazandırdı

TÜRKİYE’DE SİHA KULLANARAK DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye, SİHA’ları etkin bir şekilde savaş alanında kullanan ilk ülke olarak ön plana çıkıyor. Terörle mücadele operasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanan SİHA ve İHA’lar Suriye ve Libya’da kullanıldı. Ayrıca, 2020 yılında Azerbaycan, Karabağ’ın işgalden kurtarılması için düzenlenen askeri operasyonda dengeleri değiştirerek büyük bir zafer kazanmasını sağlamıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Newsweek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...