Ukrayna-Rusya savaşı Afrika'ya taşındı: Sudan'da Wagner güçleri vuruldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ukrayna-Rusya savaşı Afrika'ya taşındı: Sudan'da Wagner güçleri vuruldu

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ukrayna ile Rusya arasında 20 aydır devam eden savaş, Afrika kıtasına taşındı. Ukrayna Askeri İstihbaratı (GUR) personelinin Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (RSF) destek veren Rus paralı asker grubu Wagner'e karşı çatışmalara katıldığı bildirildi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, Afrika kıtasına taşındı. Ukrayna özel kuvvetler personellerininin Sudan'da Rus paralı asker grubu Wagner'e karşı savaştığı ortaya çıktı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Ukraynalı askerlerin Sudan Ordusu saflarında Wagner ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (RSF) karşı çatışmalara katıldığı görülüyor. 

Ukrayna Askeri İstihbaratı (GUR) Direktörü Kiril Budanov, Sudan'da Kiev'e bağlı güçlerin varlığını yalanlamazken, "Ukrayna, Rus savaş suçlularını dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar yok edecek" açıklamasında bulundu.

Sudan'da kaç Ukrayna askerinin bulunduğu bilinmemekle birlikte sosyal medyada görüntülerde RSF güçlerine ait hedefleri uzun menzilli keskin nişancı tüfekleriyle ve kamikaze dronlarla vurdukları dikkat çekiyor.

Ukrayna-Rusya savaşı Afrika'ya taşındı: Sudan'da Wagner güçleri vuruldu

UKRAYNA, PATLAYICI YUKLU DRONLAR KULLANIYOR 

Geçtiğimiz aylarda ABD merkezli CNN, Ukrayna Özel Kuvvetler personelinin Sudan 'da çatışmalara aktif olarak katıldığını aktarmıştı. CNN'in "güvenilir" kaynaklara dayandırdığı haberine göre, GUR mensubu askerler Hartum'da RSF'ye yönelik ciddi sabotaj ve saldırı eylemleri gerçekleştirdi.

CNN, Sudan'da son aylarda patlayıcı yüklü ticari dronlarla gerçekleştirilen saldırıları da analiz etmişti. Söz konusu analizde, Hartum'da saldırılarda kullanılan dronların Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı kullandıklarıyla aynı olduğu sonucuna varılmıştı.

WAGNER'İN AFRİKA'DAKİ VARLIĞI 

Rus paralı asker grubu Wagner, başta Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Mali ve Çad'da faaliyet gösterdiği l ve sıcak çatışmalara katıldığı doğrulanmıştı. Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in ölmeden önceki son video ve fotoğraflarının da Afrika kıtasında çekildiği ortaya çıkmıştı. 

Ukrayna-Rusya savaşı Afrika'ya taşındı: Sudan'da Wagner güçleri vuruldu

SUDAN İÇ SAVAŞI 

Sudan'da ordu güçleri ile daha önce Hartum yönetimi tarafından kontrol edilen paramiliter RSF arasında yaşanan gerginlik, 15 Nisan'da iç savaşa dönüşmüştü. Yabancı güçlerin de müdahil olduğunun ortaya çıktığı iç savaşta şu ana kadar 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, 5 milyon Sudanlı'nın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...